Kultúra

Vissza Kevin Spacey-t Hollywoodba! – Hírességek kampányolnak a színész rehabilitációjáért

WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP
WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Sharon Stone, Stephen Fry, F Murray Abraham és Liam Neeson is felszólalt Kevin Spacey mellett: ideje, hogy visszafogadja Hollywood – írták a Telegraphnak eljuttatott nyilatkozataikban.

A színész 2017 óta szinte teljesen eltűnt a filmvászonról és a színpadról is, miután szexuális visszaéléssel vádolták meg. 2022-ben azonban New Yorkban felmentették az ellene felhozott zaklatási vádak alól, tavaly pedig ártatlannak találták a 2001 és 2013 között, négy férfival szemben elkövetett kilenc rendbeli szexuális bűncselekmény ügyében is.

A legutóbbi ítéletek óta tehát azt hihetnénk, egyenesbe került az élete, egy nemrég megjelent dokumentumfilm, a Spacey Unmasked azonban újabb vádakkal illette a színészt, és mindössze egy hetet adott neki ezek cáfolatára. Spacey május elején erre reagált Dan Wootton X-en megjelent interjújában, kiemelte, hogy nincs semmi rejtegetnivalója, azok után pedig, hogy az elmúlt években az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is különböző vádakkal kellett szembenéznie, nem hagyhatta szó nélkül a dokumentumfilmben elhangzó állításokat:

Nem mehetek át ezen még egyszer, hogy hagyom magam támadni anélkül, hogy megvédeném magam

– mondta.

A Channel 4 dokumentumfilmjének megjelenése után most több híresség is nyilvánosan kiállt Spacey mellett (először a 2017-es vádak felmerülése óta), Stephen Fry, brit színész, műsorvezető és író Spacey személyét ért indokolatlan és aránytalan támadásként írta le a filmet. Elmondása szerint a sztár korábban gyakran volt „ügyetlen és udvariatlan”, de Harvey Weinsteinhez hasonlítani, és egy egész dokumentumfilmet szentelni olyan vádaknak, amelyek nem állják meg a helyüket, se nem arányos, se nem indokolt. Fry szerint Spacey már megfizetett a múltbeli viselkedéséért.

F Murray Abraham keselyűknek nevezte a színészt támadókat, akik „egy olyan embert támadnak, aki sok más emberrel ellentétben nyilvánosan vállalta a felelősséget a korábbi viselkedéséért”.

Sharon Stone a Telegraphnak így nyilatkozott: „Alig várom, hogy Kevin újra munkába álljon. Ő egy zseni. Annyira elegáns és szórakoztató, végletekig nagylelkű, és többet tud a mesterségünkről, mint a legtöbbünk valaha is fog.” A színésznő szerint egyértelmű, hogy a feltörekvő színészek akartak Spacey közelébe kerülni, és szörnyű, hogy a 64 éves színészlegendát hibáztatják, amiért kihasználták őt, de nem kapták meg, amit akartak.

Liam Neeson azt mondta: „Mélységesen elszomorított, amikor értesültem az ellene felhozott vádakról. Kevin jó és jellemes ember. Érzékeny, szókimondó, nem ítélkezik, és fantasztikus humorérzéke van. A színházban és a kamerák előtt is az egyik legjobb művészünk. Személy szerint úgy gondolom, az iparágunknak szüksége van rá, és megérezni a hiányát.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik