Kultúra

Előkerült József Attila egy eddig ismeretlen kézirata, legalább 10 millió forintot kérnek érte

Megtalálták József Attila 1932-ben írt A kanász című versének eddig ismeretlen kéziratát egy kitépett papírlapon. A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében több lapot őriz a füzetből, amelyből a most előkerült oldal is származik.

A füzet a ’32-es év közepén íródhatott, és többnyire a Külvárosi éj című kötet verseinek tisztázatát tartalmazza. A Központi Antikvárium katalógusa szerint József Attila valószínűleg ajándékba adta a verset Bálint Jenő nevelt lányának, akinek gyűjteményéből a tétel előkerült. Bálint Jenő művészeti körökben ismert szaktekintély volt, számos, többek között magyar és külföldi festőkről, szobrászokról szóló könyv szerzője. Fontos kiállításokat szervezett, műkritikusi tevékenysége maradandó. Gyakran mozgott írók, költők, színészek társaságában, ahová a lánya is sokszor elkísérhette. A lánya kollekciójából került elő Babits Mihály és Karinthy Frigyes egy-egy kéziratos feljegyzése is.

A katalógus azt is megjegyzi, hogy az 1932-es év második fele sűrű időszak volt József Attila életében. „Szeptemberben folytatódott az 1931 májusa óta húzódó per a Döntsd a tőkét, ne siránkozz kötet ügyében, sajtó útján elkövetett izgatás vádjával. Október 6-án a költő elküldte verseit Babits Mihálynak, akit ugyan személyesen igencsak megsértett A Tollban közölt pamfletjével, de Babits nem lehetetlenítette el ezután sem a fiatal költő munkásságát, sőt. Október 16-án megjelent a Külvárosi éj. A kéziratot tehát e kötet megjelenése után tépte ki a füzetből, és írta alá a költő.”

A Központi Antikvárium júniusi licitjén tízmillió forint kikiáltási árról indul majd a kézirat. Nemrég egy aukción közel kétmillió forintért kelt el József Attila hibásan dedikált kötete.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik