Kultúra

Nyolcvanöt előadást törölt az Opera az Eiffel Műhelyházban a sztrájk miatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az előadások egy részét már értékesítették, most akár három évet is csúszhatnak.

Törli a 2024/2025-ös Angol100 szezon Eiffel Műhelyházba tervezett 85 előadását a Magyar Állami Operaház. A birtokunkba jutott információk szerint Ókovács Szilveszter főigazgató levélben közölte az érintettekkel, hogy „a sztrájk nyomán beállt változások és azok financiális, továbbá munkaszervezési igényeinek kielégítése miatt” kénytelenek változásokat eszközölni a programban, amely a részben értékesített, de teljesen még le nem szerződött darabokat érinti.

Ahogy írják, törlik az Operaház kamaraszínházaként működő Eiffel Műhelyház Bánffy termébe meghirdetett valamennyi felnőtt közönségnek szánt opera- és balettelőadást és a Lázár Ervin Program ifjúsági programjait is. Ez 85 előadást jelent, kivételt képez alóla a Nixon, A vágy villamosa, illetve az összes repertoáron levő gyermekelőadás, opera és balett. Az Operaház vállalja, hogy legkésőbb a 2027/2028-as szezonig bemutatják az elmaradó darabokat – ez tehát azt jelenti, hogy bizonyos produkciók akár három évet is várhatnak arra, hogy bemutassák őket.

Kerestük ezzel kapcsolatban az Operaházat, sajtóosztályuk türelmet kért, és azt ígérték, hamarosan ismertetik a sajtóval a változásokat.

A Magyar Állami Operaház és az érdekképviseletek között három hete kötött megállapodás – amely lezárta a sztrájkot és hétéves munkaügyi vitát – nyomán még folyik a nyári előadások és a következő évad áttervezése. Ezért néhány nap türelmet kérünk, hogy az áthangolással egységes szerkezetben ismertethessük meg a nyilvánosságot

– írták.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, márciusban sztrájkot hirdettek az Operaház dolgozói, béremelést, a kollektív szerződést és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot követeltek. A vezetésnek és a dolgozókat képviselő szakszervezetek elnökeinek április végén sikerült megegyezniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik