Kultúra

Miután több mint tízszer megkéselték, Salman Rushdie azon tűnődött, kiestek-e a zsebéből a kulcsai

KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP
KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP
A támadás óta először ült kamerák elé Salman Rushdie brit-amerikai író, először a CBS majd a BBC újságírójával is felidézte a merényletkísérletet, amiről nemsokára megjelenő könyve is szól.

„A késelő volt az utolsó, akit a jobb szemem látott” – mondta a 76 éves Salman Rushdie, akit 2022. augusztus 12-én, egy irodalmi fesztiválon tartott előadása előtti percekben késelt meg a 24 éves Hadi Matar. Az író a támadás után lélegeztetőgépre került és hat hetet töltött kórházban. Elvesztette a látását jobb szemére: „A szemem felduzzadt és kilógott, úgy ült az arcomon, mint egy lágytojás. És megvakult” – idézte fel.

„A jobb szemem sarkából – az utolsó dolog, amit a jobb szemem látott – láttam, hogy a fekete ruhás férfi felém fut. Fekete ruha, fekete arcmaszk. Gyorsan közeledett, mint egy rakéta. Bevallom, néha elképzeltem, hogy a gyilkosom valamelyik nyilvános fórumon felemelkedik, és éppen így fog rám rontani. Így hát az első gondolatom, amikor megláttam ezt a gyilkos alakot felém rohanni, az volt: »Szóval te vagy az. Hát itt vagy«”.

Rushdie azt is elmondta, hogy a vértócsában fekve prózai dolgok jutottak eszébe: azon tűnődött, hogy tönkrement a Ralph Lauren öltönye, és hogy a lakáskulcsai meg a hitelkártyái kieshettek a zsebéből.

Ez akkor nevetségesnek tűnt. De utólag visszatekintve úgy gondolom, hogy volt bennem valami, ami nem akart meghalni. Volt egy részem, ami azt mondta: »Szükségem lesz még azokra a lakáskulcsokra és hitelkártyákra«.

Itthon a világpremierrel egyszerre, áprilisban jelenik meg az író A kés című memoárja, melynek megírása azért volt fontos számára, mert úgy érezte, ezzel átveheti az irányítást a történtek felett, és művészettel válaszolhat az ellene elkövetett erőszakra. A kötetben a merénylőnek címzett üzenetét fogalmazza meg. Támadója első bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, meglepődött, hogy az író túlélte a támadást. Az íróval valószínűleg a tárgyaláson találkoznak majd ismét, amit azonban a készülő emlékirat miatt idén januárban elhalasztottak, Matar ügyvédje szerint ugyanis a könyv bizonyítéknak minősülhet.

Kapcsolódó
Harminc éve készülnek megölni Salman Rushdie-t, pedig csak egy regényt akart írni a bevándorlásról
A múlt héten megkéselt Salman Rushdie feje fölött több mint harminc éve lebeg az iráni ajatollah által kiadott halálos ítélet – a Sátáni versek-botrányról pedig ma már tudjuk, hogy baljós nyitánya volt egy korszaknak, aminek dilemmái és feszültségei között a mai napig őrlődünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik