Kultúra

L. Simon László: Képtelenség megcsinálni azt, amit az új kulturális törvénytervezetben írnak

MTI/Hegedüs Róbert
MTI/Hegedüs Róbert
A Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója cáfolta a nemrég kiszivárgott dokumentum tartalmát.

Alig egy héttel ezelőtt az Indexen tűnt fel a kultúra teljes centralizálását célként maga elé kitűző törvénytervezet, aminek kapcsán most L. Simon László fejtette ki a gondolatait – írta meg az Index.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este feltűnő korábbi Nemzeti Múzeum-főigazgató kijelentette: nem olvasta a tervezetet, a cikkel azonban találkozott, és egyáltalán nem biztos benne, hogy a napvilágra került változat eljut a kormányig. Szerinte

fizikai képtelenség azt megcsinálni, amiről a sajtó beszámolt, és rettenetesen károsnak tartja, hogy ezt a javaslatot ilyen formában eljuttatták az újságíróknak.

A terv napvilágra kerülésekor Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter még cáfolta a központosítás hírét, a terv azonban mégis egyértelműen megmutatja, hogy az nem szimplán csak lehetséges, de a könyvtárak kínálatát is szűkös keretek közé szoríthatóvá teszi.

L. Simon jelezte: két hónappal az önkormányzati választások előtt a polgármesteri lobbit sem írná le, Cser-Palkovics Andrásról, Székesfehérvár első emberéről pedig biztosan tudja, hogy nem ért egyet a tervvel.

A szakember saját álláspontját is megosztotta a témában: ő a minél nagyobb fokú autonómiát tartja célszerűnek, egy integráció pedig önmagában nem old meg semmit, ha nincs hozzá pénz – mondta, majd a Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum integrációját dícsérte, illetve

a Néprajzi Múzeum és a szentendrei Skanzen összevonásának szükségességéről is szót ejtett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik