Kultúra

Kusturica személyesen rótta le tiszteletét Putyinnál, hogy pénzt kaphasson új filmterveire

Mikhail METZEL / POOL / AFP
Mikhail METZEL / POOL / AFP

A számos nemzetközi díjat, többek között a cannes-i Arany Pálmát is elnyert szerb filmrendező, Emir Kusturica régóta lelkes támogatója Vlagyimir Putyin politikájának, most pedig Moszkvában találkozott az orosz diktátorral, akinek elmondta, hogy három filmet akar készíteni orosz klasszikusok művei alapján. A filmrendező reményét fejezte ki, hogy a Kreml vezetője segít neki tervei megvalósításában, szúrta ki a 444.

Előtte Kusturica megköszönte Putyinnak a „személyes történelmi igazságtételt”, amelyet szerinte „a szlávok sosem kaptak meg”:

Ami most Ukrajnában történik, az a mi harcunk is. Mi, akik láttuk, mi történt ezekkel a banderistákkal Horvátországban, amikor 230 ezer szerbet elűztek… Azt hiszem, ez az analógia nagyon fontos mindenki számára

– mondta Kusturica, aki sajnos nem fejtette ki, hogy mi közük a horvátoknak Sztepan Bandera ukrán nacionalista politikushoz, majd előállt részletes terveivel:

Van egy ötletem, hogy egy orosz triptichont, három filmet készítsek. Az első címe A könnyűlovasok mérnöke lesz, az én Dosztojevszkij-verzióm. Aztán Gogol, Ivan Ivanovics és Ivan Nyikiforovics veszekedéséről. A harmadik pedig a Kozákok, Lev Tolsztojtól. Amennyiben támogat engem

– mondta a rendező, aki még egy negyedik filmtervet is kilátásba helyezett. Szerinte ezekkel a filmekkel lenne teljes a rendezői karrierje. Szerencséjére Putyin megnyugtatta, hogy lesz majd alkalma megvalósítani a terveit.

Emir Kusturica már korábban is támogatta Oroszország ukrajnai háborúját, sőt, 2022-ben, nem sokkal az invázió kezdete után kinevezték az orosz hadsereg színházának főrendezőjévé is. Korábban olyan filmeket rendezett, mint a Cigányok ideje, az Underground, a Macskajaj, vagy az Arizonai álmodozók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik