Kultúra ismeretlen budapest

Lázár János a helyiek véleményére is számít a Rádió-épületek helyét átvevő Pázmány-kampusz ügyében

FARKAS NORBERT / 24.HU
FARKAS NORBERT / 24.HU
A projektről az állam persze semmiképp sem akar lemondani.

Meglepő posztot tett közzé saját Facebook-oldalán Lázár János építési és közlekedési miniszter: néhány soros írásában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a Palotanegyedbe tervezett új kampusza kapcsán elharapózó botránnyal kapcsolatban tett közzé első olvasásra biztatónak tűnő gondolatokat.

Az ügy február közepén látszólag fordulópontot vett, hiszen mi is megírtuk, hogy újraindulnak a kormány, illetve a kerület közti tárgyalások, amik első lépéseként Lánszki Regő építészeti államtitkár, illetve Rádai Dániel alpolgármester fog találkozni egymással. Az egyeztetések – amikbe egy februári ígéret szerint rövidesen a civileket is bevonták – eredményeiről azóta semmit sem tudni, a várható munkákról azonban újabb részletekre is fény derült: az állam teljesen átformálná a tömböt körülvevő közlekedési rendet, ezt pedig sem Józsefváros, sem a Budapest Közút nem ellenzi.

A két kiemelt műemlék, a meglepően sok eredeti, illetve értékes részletet őrző (ezeket itt mutattuk be) Esterházy-, illetve a Károlyi-palota felújítását is magával hozó, a Stúdiópalotából viszont szinte csak a főhomlokzatot érintetlenül hagyó munkák közül egyelőre sem a bontás, sem az építés nem kezdődött meg, hiszen az ügy továbbra sem jutott nyugvópontra.

Lázár szerdai posztjában a várható új épületekkel kapcsolatban kijelentette:

Egyetemet és békét!

Az ország egyik legrégebbi és legnagyobb egyetemének új campust építünk a 8. kerületben.

A Palotanegyedhez és a katolikus iskolához méltó épület lesz, amely azonban nem épülhet meg anélkül, hogy a helyiekkel ne egyeztessük: az építkezéssel párhuzamosan hogyan fejlesszük, újítsuk fel a környéket. Ők mondják el, hogyan kárpótoljuk őket az építkezés okozta kellemetlenségért: mely homlokzatok vagy utcák újuljanak meg, mélygarázst vagy parkolóházat építsünk és hogy hozzunk-e létre több közparkot.

Szakmai vitát persze folytathatunk az új sportcsarnokról, kollégiumról vagy éppen az egykori Rádió épületéről, két dolgot azonban már most is biztosan tudunk:

az egyetem új campusát megépítjük,
csak a helyiek mondhatják meg, hogyan fejlesszük a környéket.

 

Ez a mi társadalmi egyeztetésünk! Legyen béke és egyetem!

Ezek a sorok valószínűsítik azt, hogy

a háttérben tárgyalások folynak, a környéken élőknek, illetve a szakmának pedig lehetősége van, vagy lesz a projekt irányát befolyásolni.

Az írás egy dolgot persze leszögez: azt, hogy a tömböt a következő években a kormány mindenképpen kampusszá akarja alakítani, ezért cserébe azonban

hajlandók lennének a környező házak, vagy utcák arcának megújítására, sőt, a forgalmi rend megváltoztatása miatt felmerülő parkolási problémák megoldásában is segítenének.

Az egyeztetések eddigi eredményeivel, valamint azok tartalmával kapcsolatban levélben fordultunk Józsefváros Önkormányzatához, illetve az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz (ÉKM). Válaszukat új cikkben tesszük majd közzé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik