Kultúra

Budapest Közút: Egyelőre nincs megegyezés a Pázmány-kampusz miatti változásokról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Sem Józsefváros Önkormányzata, sem a Budapest Közút Zrt. nem látta a véglegesnek szánt terveket.

Néhány nappal ezelőtt hosszú cikkben számoltunk be az egykori Magyar Rádió-épületek többségének bontásával megvalósítani vágyott új Pázmány-kampuszt körülvevő utcák közlekedési rendjének tervezett megváltozásáról, aminek a gyalogos- és kerékpáros forgalom előtérbe helyezése, illetve tucatnyi parkolóhely megszüntetése is részét képezné.

A tervekkel kapcsolatban Józsefváros Önkormányzatának véleményére is kíváncsiak voltunk: a kerület levelében arról írt, hogy

nyilvánvalóan nem ellenzi a fák ültetését, hiszen az elmúlt években is sokat tettek a zöldítésért, a Pollack Mihály tér sétálható térré alakítása pedig már legalább tizenöt éve napirenden van, így azt a változást is üdvözölnék.

Elviekben egyetértenek tehát az állam által kijelölt iránnyal, a részleteket azonban annak még ki kell dolgoznia, hiszen a Szentkirályi utca egy szakaszának forgalomtól való elzárása megváltoztatná az autóforgalom rendjét, ezzel kapcsolatos részletes vizsgálatról pedig nincs tudomásuk.

A kerület sajtóosztálya hozzátette: a tömböt körülvevő parkolóhelyek részleges megszüntetése kapcsán tavaly két társadalmi egyeztetést, illetve lakossági konzultációt is tartottak, hiszen egyértelmű volt, hogy a tervezett beruházás olyan mértékben növeli majd a gyalogosforgalmat, amivel a jelenlegi rendszer fenntarthatatlanná válik.

A járdák szélesítése épp ezért a parkolók számának csökkentését hozza magával, ezt pedig mindenképpen kezelni kell a közeli garázsokban – köztük akár az egyetemhez vándorló Pollack Mihály téri mélygarázsban, aminek pontos hasznosításáról egyelőre még nem történtek egyeztetések.

Farkas Norbert / 24.hu

Józsefváros a kérdéseink többségéhez hozzáfűzte:

a változásokra előbb a Budapest Közút Zrt-nek kell rábólintania, az önkormányzat csak ezután adhat zöld utat,

így a témában a többek közt a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő utakat is kezelő céghez fordultunk.

Az péntek reggel befutott reakciójában kijelentette:

a minisztérium legutóbb a tavalyi évben kezdeményezett velük egyeztetést, azokon pedig be is mutatták a tervek akkori változatait.

Ezek nem maradtak reakció nélkül, hiszen a szakemberek észrevételeket fogalmaztak meg,

a végleges kialakításról azonban sem több szervezet egyetértésében, sem Társaságunkkal nem született megállapodás

– írták, majd hozzátették:

Az akkor tett észrevételeink után esetlegesen módosult terveket számunkra még nem mutatták be. Ennek megfelelően kezelői hozzájárulásunk megadását sem kezdeményezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik