Kultúra ismeretlen budapest

Nem törölnék az egykori Táncsics-börtön műemléki védelmét, de elhárulhat az akadály az elajándékozása elől

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A törvényt mostanáig nem fogadták el.

Március 15-én egy, az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat kapcsán tettük közzé a hírt, miszerint törölné a kormány a várbeli egykori Táncsics-börtön ingatlanának műemléki védelmét.

Az indítványt azóta tárgyalta a parlament, sőt további részletek is kiderültek: eszerint a műemléki védelem esetleges törlése

nem volt tervben, hiszen a beadvány elfogadása esetén az épületet „csak” a nemzeti vagyontörvényből vennék ki, így többé nem szerepelne a nemzetgazdasági szempontból kiemelt állami tulajdonban lévő műemlék épületek listájában.

A kitűzött célt az állam azóta sem indokolta, a változásnak pedig nincs közé az elmúlt években ott folyó régészeti ásatásokhoz.

Az elmúlt évtizedek magyar műemlékvédelmének egyik fontos szereplője lapunknak küldött olvasói levelében jelezte:

félő, hogy a magyar állam ezzel egy magánszemélynek vagy valamilyen társaságnak akarja majd átadni az ingatlant.

A listáról (ez itt, a 2. számú melléklet III. pontjának 1. alpontjában olvasható) korábban a gödöllői Grassalkovich-kastély, a ráckevei Savoyai-kastély, valamint a frissen felújított sümegi Püspöki palota is lekerült, magyarázatot pedig azokban az esetekben sem csatoltak a döntésekhez – tette hozzá.

Az egykori Táncsics-börtön jelenleg is szerepel a kiemelt listában, az Országgyűlés március 19-i vitanapján rövid időre azonban előkerült a téma – az MTI összefoglalója szerint az MSZP-s Vajda Zoltán rákérdezett, hogy mi a terv az épülettel, Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában azonban csak annyit mondott: a Táncsics Mihály utcai ingatlan

műemléki védelme és kiemelt nemzeti emlékhely státusza továbbra is fennmarad.

MTI / Illyés Tibor Az épület 2014 nyarán, alig néhány héttel a magyar állam általi átvétele után.

Vajda hozzátette: az általunk is említett pontot tartalmazó törvényjavaslat azt is lehetővé tenné, hogy az állam egy ingatlan tulajdonjogát ingyenesen átadhassa, majd már nem tulajdonosként, de bérlőként, egészen más célra továbbra is használhassa.

A törvény elfogadásáról még nem szavaztak, kérdéseinkkel azonban megkerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot (ÉKM), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt-t, illetve a Miniszterelnökséget is. Későbbi reakcióikkal a cikket természetesen frissítjük majd, vagy új anyagban számolunk be a fejleményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik