Kultúra

Mongóliában új várost építenének a Mongol Birodalom egykori központjának helyére

Zazaa Mongolia
Ulánbátor belvárosának részlete.
Zazaa Mongolia
Ulánbátor belvárosának részlete.
Kiírták a nemzetközi tervpályázatot.

Mongólia nemzetközi pályázatot hirdetett a Mongol Birodalom ősi fővárosa, Karakorum helyén építendő Újkarakorum megtervezésére – közölte hétfőn a mongol elnök kulturális és vallási ügyekért felelős tanácsadója.

A terveket március 18-tól augusztus 2-ig várják majd – írja az MTI, ez az időintervallum azonban meglepően rövidnek tűnik egy minden szempontból kiérlelt terv megszületéséhez.

A munkákat az interneten, valamint egy kiállításon mutatják majd be, a végső válogatást pedig egy mongol és külföldi szakértőkből álló bizottság fogja elvégezni, figyelembe véve az ország lakóinak véleményét is figyelembe véve – olvasható a hírben, ami hozzáteszi:

az első helyezett 750 millió tugrik, azaz 81 millió forint díjazást kap.

Marcin Konsek / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 A jelenlegi főváros részlete.

Dzsingisz kán 1220-ban adott utasítást Karakorum megépítésére. Alapítása már Kubiláj kán idejére esett. A mongol elnök folytatja Dzsingisz kán utasításának teljesítését. Karakorum az Orhon folyó völgyében fekszik, ahol olyan őshonos népek, mint a hunok, ujgurok vagy türkök alapítottak városokat

– közölte a tanácsadó, aki hozzátette:

a nemzetközi repülőtérrel is ellátott okosvárost félmillió lakosra tervezik, fenntartva a későbbi bővítés lehetőségét.

A város több mint 180 ezer hektáros területének mintegy felét zöldövezet adja majd, a munkákra pedig a szakember szerint azért van szükség, mert a jelenlegi főváros, Ulánbátor az ország területének csak 0,3 százalékát foglalja el, mégis ott él a 3,5 milliós lakosság fele. Ulánbátor adja mindemellett a bruttó hazai össztermék (GDP) 66 százalékát, de az egészségügyi intézmények 61, és a felsőoktatási intézmények 96 százaléka is ott található.

Az új főváros építésének ötlete egyébként nem egyedi eset: az ezredforduló óta többek közt Kazahsztán is így döntött, létrehozva Asztanát, ami a saját megalomániájával, illetve a demokráciával kétségbeesett küzdelmet folytató Nurszultan Nazarbajev nevét is felvette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik