Kultúra

Vidnyánszky miatt még mindig nem szavaztak az új Nemzet Színészéről, a leendő tag máris eleshetett egyhavi járadéktól

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az igazgató balesetére hivatkozva halasztották a szavazást, holott Bodrogi Gyula szerint Vidnyánszkynak nem is kéne ott lennie.

Annak ellenére, hogy már több mint egy hónapja új tagja lehetne az ország legkiválóbb színészeit tömörítő körnek, továbbra sincs hír arról, mikor választják meg a Nemzet Színészét a januárban elhunyt Benedek Miklós helyére. A szabályzat szerint a temetést követően kell új tagot választani, amely ebben az esetben február hatodika volt. Az új tagot a címet birtoklók egyhangúlag szavazzák meg, és ki is tűzték a szavazás dátumát február 14-re. Mindössze néhány órával a döntés előtt azonban a Nemzeti Színház titkársága lefújta a szavazást az intézmény vezetője, Vidnyánszky Attila a február 3-án elszenvedett balesetére hivatkozva. Az ügyben azóta sem történt előrelépés, új szavazást nem írtak ki.

A Blikk megkereste a cím birtokosait, akik ugyanannyit tudnak, mint mindenki más: semmit. Hiába érdeklődtek a titkárságon, új időpontról nem kaptak információt.

Érthető, hogy Vidnyánszky Attila még nincs olyan állapotban, hogy személyesen legyen jelen, de akkor miért nem tartjuk meg telefonon a választást? Mindig vannak olyan tagok, akik nem tudnak eljönni a találkozóra, ők is telefonon szoktak bejelentkezni. Szerintem ezt most is meg tudnánk oldani

– nyilatkozta a lapnak Bodrogi Gyula, aki szerint nem is az igazgató, hanem az intézmény titkára szokta lebonyolítani a választást.

Jordán Tamás a lapnak elmondta, hogy a tagok mind feszültek a helyzet miatt, ráadásul a döntést egyébként is nélküle szokták meghozni, csak akkor szólnak neki, ha megvan az eredmény, mivel ő az, aki értesíti az új tagot. A színész rámutatott a halasztás egy másik kellemetlen hozadékára:

az új tag máris elesett a Nemzet Színésze címmel járó egyhavi járadéktól, azaz nettó 630 ezer forinttól.

Az nem tisztázott egyelőre, hogy az illető visszamenőleg is megkapja-e az összeget. A lap kereste a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, akik a Nemzeti Színházhoz irányítotték őket, tőlük azonban nem kaptak választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik