Kultúra

Ma kezd a Nemzeti élén Demeter Szilárd, de valószínűleg nem sokáig marad

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Ma, azaz március 6-án kezd a Magyar Nemzeti Múzeum újdonsült főigazgatója, Demeter Szilárd, az Index információi szerint azonban nem sokáig marad, 2024. július 1-jétől ugyanis létrejöhet a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, amelynek minden valószínűséggel ő lesz a vezetője. A Nemzeti Múzeum élén Zsigmond Gábor történész, kulturális turisztikai szakközgazdász, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese válthatja, akinek pályázatát korábban a legesélyesebbek között emlegették.

Ahogy korábban lapunk is beszámolt róla, Demeter nyerte az L. Simon László menesztésével megüresedett posztra kiírt pályázatot, miután egy Orbán Viktorral és Csák János miniszterrel tartott hatszemközti találkozón kifejtette, hogy a Nemzeti Múzeum jelenleg nem az, aminek lennie kellene, illetve, hogy szerinte melyik intézményeket lenne érdemes integrálni.

A miniszter röviddel a találkozó után be is jelentette, hogy létre fog jönni holdingként a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, ami alá hat intézmény tartozik majd:

  • a Petőfi Irodalmi Múzeum,
  • az Országos Széchényi Könyvtár,
  • a Magyar Nemzeti Múzeum,
  • a Természettudományi Múzeum,
  • az Iparművészeti Múzeum, és
  • a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum,

és aminek vezetését valószínűleg az ötletgazda Demeterre bízzák majd. A Nemzeti új főigazgatója korábban azt is elmondta, hogy az általa eddig vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum élén mától egy megbízott, Csák által kinevezett főigazgató váltja majd, hiszen „két intézményt külön-külön nem lehet vinni”. Az Index információi szerint ez Török Petra, az intézmény jelenlegi általános főigazgató-helyettese lesz.

A közgyűjteményi központ felállítása Demeter szerint „nagy meló lesz”: több törvénymódosításra lesz szükség, létre kell hozni a szervezési és működési szabályzatot, és össze kell építeni a létező közgyűjteményi jogi és adminisztratív környezettel. Ez július 1-jével megvalósulhat, ekkor pedig Demetert a korábban legesélyesebbnek tartott pályázó, Zsigmond Gábor válthatja a Nemzeti Múzeum élén.

Demeter korábban azt is elmondta, hogy direkt terjesztették el annak hírét, hogy ő visszavonta a pályázatát, hogy a többi pályázó nyugodtan készülhessen, így amennyiben létrejön a holdingszerű működéses modell, legyen egy főigazgató-jelölt, aki autonóm intézményként rendbe tudja majd rakni a Nemzetit. Az Index értesülései szerint nem lesz új pályázat a főigazgatói posztra, azt már – a miniszterrel való egyetértésben – a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ vezetője fogja kinevezni, ahogy a PIM új főigazgatóját is, miután elkészültek a szükséges jogszabályok a jogköreiről, illetve a központ működéséről. A tervek között a lap szerint az is szerepelhet, hogy a jövőben ne pályázat útján kerüljenek az intézmények élére a vezetők, hanem miniszteri kinevezés által.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik