Kultúra

Kifordított kalapban és esőgallérban buliztak a magyarok Louis Armstrong 1965-ös pesti koncertjén

Bettmann / Contributor / Getty Images
517351788
Bettmann / Contributor / Getty Images
517351788
Furcsa ügynökjelentés került elő a levéltárból.

Csodálatosan abszurd poszttal állt elő hétfő reggel Facebook-oldalán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL): az egy híján hatvan évvel ezelőtti Louis Armstrong-koncerten készült ügynöki jelentések egyikét osztotta meg, benne méregerős állításokkal és gondolatokkal.

Az írás szerint a Kovács Antal álnéven született jelentést jegyző férfi feladata a közönség megfigyelése, illetve a rendzavarás meggátolása volt, ami nyilvánvalóan fényesen sikerült, cserébe azonban olyan mondatok kerültek a papírra, mint

Junius 9-én résztvettem a Népstadionban Luise Armstrong hangversenyén. Az előadás megkezdése előtt a közönség igen türelmetlenül viselkedett a késés miatt. Körülöttem csak fiatalok ültek. Nagyon várták a kezdést. A műsor ideje alatt különböző módon adtak kifejezést tetszésüknek. Az egyik négytagú társaság szabályosan őrjöngött az egész műsor alatt. Mind a négy egzisztencialista nézeteket valott az öltözékükről ítélve. Egyikük lehetetlenebb volt, mint a másik. pl. csuklyás esőgallér és kifordított kalap volt az egyiken. Az egész környéknek zavarták a figyelmét a viselkedésükkel. Feladatomnak megfelelően intézkedni szerettem volna, de sajnos szolgálatos rendőrt messze környéken nem láttam. A későbbiek folyamán már ők produkálták magukat, hiába szólt rájuk a környezetük ülők némejike. Ők kezdték a fáklya gyújtogatást is, minek következtében sokan otthagyták helyüket. Nem is annyira szórakozni voltak ezek kint, mind inkább „arénázni”. Más zavaró jelenség és viselkedés nem volt a környéken. Csak mindenki tombolt, de a határnak megfelelően. Nem voltak feltűnőek, csak jól szórakoztak. A műsor végén kicsit csalódott volt a hangulat, de elégedetlenséget nem hallottam. Haza felé menet rendbontást nem tapasztaltam.

A zenész nevét – Luise lett a Louisból – eltalálni nem tudó Kovácsot a BM III/III-2-b alosztály, illetve a BM Somogy megyei RFK III/III. alosztálya 1965-től öt éven át foglalkoztatta, így a most bemutatott dokumentum az első beszámolóinak egyike lehetett. Az informátor főleg fiatalok által látogatott rendezvényekről, könnyűzenei koncertekről, valamint a galerikről, illetve tagjairól jelentett, de a Felsőfokú Gépipari Technikum oktatóit és hallgatóit is megfigyelte. A fiatal férfi 1969-ben kosárlabda játékvezetőként a budapesi EB-vel kapcsolatban is juttatott el részleteket a Belügyminisztériumhoz, nyaranta pedig Fonyód idegenforgalomban dolgozó személyeiről szolgáltatott azokat nyilvánvalóan nem túl jó színben lefestő információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik