Kultúra

A főigazgató szerint nem okozott gondot az Operának a büfészünet miatt távozó karmester

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Ütköznek a vélemények a magasabb büfébevétel miatt kettévágott Carmina Burana előadás miatt.

Félbevágták az Operában a Carmina Buranát, hogy több legyen a büfé bevétele, jelentette be Bogányi Tibor rendező-karmester, aki emiatt vissza is lépett az előadás dirigálásától. Ókovács Szilveszter főigazgató az Index kérdésére úgy nyilatkozott, tudomásul vették a döntést, hozzátéve, hogy

egy operaházban, ahol 1800 ember dolgozik együtt a kiírt előadások megvalósulásáért, még azt a helyzetet is meg kell oldani, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót – ahogy a közönség élelemhez, italhoz jutását vagy az énekkar közreműködésidíj-emelésének forrásproblémáját is. És meg is oldjuk, de ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet.

Az Indexnek írt válaszában a főigazgató megköszönte a karmester eddigi munkáját, a közösen teremtett értékeket, és minden jót kívánt a továbbiakhoz.

Az előadás rendben zajlik, Erdélyi Dániel karmesterünknek, az Opera Énekkar másodkarnagyának köszönjük a színvonalas beugrást, gratulálunk hozzá. A tegnapi hatalmas sikerű Don Giovanni-premier fogadásán, este 10-kor érkezett levél tehát nem okozott fennakadást az Opera életében.

A lapnak megszólalt továbbá Miklósa Erika, az előadás szoprán szólistája is, aki úgy fogalmazott, „végtelenül elszomorít a döntés, hogy a 70 perces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, telt házas – előadását »kettévágják« egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra. Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza.”

Ez méltatlan az alkotókkal, a közönséggel, méltatlan a Carmina Burana szellemiségével szemben.

Nyilatkozta Miklósa Erika, hozzátéve, hogy „Bogányi Tibor karmestert-rendezőt tisztelem, fantasztikus előadást képzelt el, hozott létre, és tisztelem a döntését, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a produkcióban. Bízom benne, hogy a főigazgató visszavonja ezt az utasítását”.

Kapcsolódó
Félbevágták az Operában a Carmina Buranát, hogy több legyen a büfé bevétele
Ezt Bogányi Tibor rendező-karmester jelentette be, aki emiatt vissza is lép az előadás dirigálásától. Ókovács Szilveszter Opera-főigazgató szerint műbalhéról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik