Kultúra

Balog Zoltán nevét és szavait is eltávolítják a reformátorok emlékművéről

MTVA / Bizományosi / Róka László
MTVA / Bizományosi / Róka László
Célt ért a február közepén indult tiltakozás.

A reformáció ötszáz éves évfordulóján, 2017 októberében emlékművet avattak a XVI. kerületi Reformátorok terén. A korábban a harmadvonalas köztéri szobrok belvárosi rohamában Sissijével fontos szerepet vállaló R. Törley Mária munkájaként megvalósult többalakos együttes tagjai – LutherKálvin, illetve Bocskai István – egy kút körül állnak, padként is használható elnyújtott talapzataikon pedig bibliai idézetek olvashatók. A kompozíció legmeglepőbb részét persze nem ezek, hanem a kút külső oldalán olvasható mondat adja, ami az alapkő letételekor az akkor emberierőforrás-miniszteri poszton lévő Balog Zoltán száját hagyta el.

A kétségkívül jól hangzó, velős:

Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged…

mondatot R. Törley akarta feltétlenül a műbe illeszteni, ennek pedig nem volt akadálya, noha az csak közel kilenc hónappal az átadás után, Balog a miniszteri posztról való távozása után tűnt fel a kőfelületen – írtuk meg korábban.

A kerület önkormányzati képviselőinek egyike, Nemes Gábor február közepén ennek a feliratnak az eltávolítását kérte a polgármestertől, többek közt a következő mondatokkal:

Balog Zoltán lemondásával önre hárul annak a felelőssége, hogy ez az idézet továbbra is ott marad-e, vagy lekerül a szobrok talapzatáról. Bűnrészessé válik vagy hajlandó a gyermekek védelmében az igazság oldalára állni? […] Balog Zoltán és idézete méltatlanná vált arra, hogy bármilyen tőle származó erkölcsi és hitbéli üzenetet megőrizzünk a jövő nemzedéke számára.

A levél elsőre nem ért célt, hiszen a kerület első embere, Kovács Péter néhány nappal később eltolta magától az ügyet, jelezve, hogy az emlékművet nem az Önkormányzat állíttatta, ahhoz anyagilag nem járult hozzá, és nem is vett részt a folyamatban.

Nemes rövidesen ezekre a sorokra is válaszolt, néhány nappal később pedig a XVI. kerületi képviselő-testület is felkapta az ügyet, így a momentumos Hollai Gábor javaslatára szavaztak az ügyben:

a képviselők egyhangúlag (17 igen, 0 nem, 0 tartózkodás) támogatták az eltávolítást, rövidesen pedig egy munkacsoportot is létrehoznak, hogy Balog neve, illetve gondolata eltűnjön, a helyét pedig egy másik idézet vehesse át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik