Kultúra

DK: Távolítsák el a Balog Zoltán-idézetet a reformátorok emlékművéről!

MTVA / Bizományosi / Róka László
MTVA / Bizományosi / Róka László
A Sashalmon álló szoborcsoport kútján egy, az alapkőletételen elhangzott mondat áll.

A reformáció ötszáz éves évfordulóján, 2017 októberében emlékművet avattak a XVI. kerületi Reformátorok terén. A korábban a harmadvonalas köztéri szobrok belvárosi rohamában Sissijével fontos szerepet vállaló R. Törley Mária munkájaként megvalósult többalakos együttes tagjai – Luther, Kálvin, illetve Bocskai István – egy kút körül állnak, a padként is használható elnyújtott talapzataikon pedig bibliai idézetek olvashatók.

A kerület fideszes képviselője, Szatmáry Kristóf által kezdeményezett szoborállításra a projekt kedvéért létrehozott alapítvány 81 millió forintot kapott a Magyar Nemzeti Banktól, a 2017-es alapkőletételen pedig az akkor az emberierőforrás-miniszteri pozíciót betöltő Balog Zoltán mondott beszédet – írta akkor a Népszava, ami hozzátette: a központi elemként megvalósult szökőkút kávájára ennek egy sora került:

Tartsd meg a hitet, újítsd meg és erősítsd meg a hitet, és akkor ez a hit megtart téged.

MTI / Balogh Zoltán Balog Zoltán, mint az emberi erőforrások minisztere, és Szatmáry Kristóf a Reformátorok tere alapkőletételén, 2017. július 4-én.

A lap szerint az idézet feltüntetése R. Törley fejéből pattant ki, ez pedig sem Balog, sem a került oldaláról nem ütközött ellenállásba, noha a mondat forrását az átadáskor

még nem vésték a kőfelületre.

A hiányosságot közel egy évvel később, a politikus a miniszteri posztról való távozása után pótolták. Ennek pontos ideje nem ismert – tette hozzá az Index, aminek egy olvasója szerint 2018 júniusában már ott volt a név, noha Balog akkor még viselt állami hivatalt: szeptemberig romaügyi miniszterelnöki biztosként működött.

Erre az ügyre emlékeztett most Facebook-oldalán Nemes Gábor, a kerület önkormányzati képviselője, aki a polgármesternek szombaton írt nyílt levelében kijelentette:

Balog Zoltán lemondásával önre hárul annak a felelőssége, hogy ez az idézet továbbra is ott marad-e, vagy lekerül a szobrok talapzatáról. Bűnrészessé válik vagy hajlandó a gyermekek védelmében az igazság oldalára állni? 2017-ben a Reformátorok terének átadásán Ön arról beszélt, hogy a reformátorok 500 évvel ezelőtt a vallást, a hitet nem eldobták, hanem újraformálták. Akkor azt is mondta, hogy ez történt ezzel a térrel is: elhanyagoltan nem jelentett semmit az itt élőknek, de most átformálták, hogy egy olyan tér lehessen, ahonnan a kertvárosiak körülnézhetnek, és ahol elgondolkodhatnak azon, van-e valami az ő életükben, környezetükben is, ami megreformálásra vár. Ennek szellemében ön is elgondolkodhat azon, hogy a reformátorok terén bepiszkolódott idézetet megreformálja-e úgy, hogy azt örökre eltünteti. Balog Zoltán és idézete méltatlanná vált arra, hogy bármilyen tőle származó erkölcsi és hitbéli üzenetet megőrizzünk a jövő nemzedéke számára. Döntse el, hogy Ön is #pedofilsimogatóvá válik-e, vagy kiáll a gyermekek védelme mellett és megtisztítja ennek a köztéri szobornak a bemocskolódott talapzatát.

A sorokra vasárnap délelőtt Kovács is reagált:

szerinte az emlékművet nem az Önkormányzat állíttatta, ahhoz anyagilag nem járult hozzá, és nem is vett részt a folyamatban.

Nemes reakciójában még egyszer kérte a kerület első emberét, hogy intézkedjen:

2017-ben Ön ott volt. […] Újra kellene reformálnia akkori gondolatait és tegyen meg mindent azért, hogy a besározódott idézet eltűnjön. Vállalja nyíltan és ítélje el a történteket. Ha ezt nem teszi meg, akkor azt kell mondanom, hogy Ön gyáva és csak a központ által meghatározott „erkölcsi” normákat tudja, akarja betartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik