Kultúra

Benedek Ágota felnőtteknek szóló könyve miatt is bírságot kapott a Libri

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Valószínűleg az „öncélú szexualitás” miatt.

Szintet lépett a hatóság: szexuális tartalom miatt büntetnek felnőtteknek szóló könyveket – írja a Magyar Narancs, amelynek értesülését megerősítette az időközben a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium tulajdonába került Libri Könyvkereskedelmi Kft.. Ebből kiderül, hogy a decemberben kiszabott bírság 500 ezer forint volt, az érintett könyvek között pedig szerepelt Benedek Ágota Állva maszturbálok – Szorongásnapló című könyve is, amelyben a lap szerint sem nemváltásról, sem homoszexualitásról nem esik szó, ezért nagy valószínűséggel „a szexualitás öncélú ábrázolásának” korlátozására vonatkozó homályos kitétel lehetett az indok. A lap úgy tudja, a büntetést az vonta maga után, hogy „az egyik budapesti Libri üzletben az egyébként a Libri Kiadó által megjelentetett Állva maszturbálok az ajánlott könyvek kiemelt polcán kapott helyet, amit az ellenőr a reklámtörvényben foglaltakkal összeegyeztethetetlennek vélt.”

Megkeresték Benedek Ágotát is, aki azt válaszolta:

Azt hiszem, nem tudom már több dologgal kommentálni ezt az ügyet, mint eddig: lehangoló és abszurd, hogy megint arról beszélgetünk, hogy egy könyv, az én könyvem ajánlása büntetést von maga után. És hát igaz, ami igaz: hiszek az öncélú szexualitásban! Éles gesztus, hogy felfigyeltek rá!

A gyermekvédelminek nevezett – nagy felháborodást kiváltó – törvény hatályba lépése óta a Librit és a Lírát is megbírságolták már LMBTQ-témájú könyvek nem megfelelő árusítása miatt, de eddig többnyire gyerekeknek szóló könyvek vagy ifjúsági kiadványok akadtak fent az ellenőrzésen. A fenti eset alapján elképzelhető, hogy átkerül a fókusz a felnőtteknek szánt irodalomra is. Az Állva maszturbálok mellett a következő könyvek voltak érintettek a Libri decemberi megbírságolásában:

  • Kurimay Anita: Meleg Budapest
  • Bella Mackie: Hogyan öld meg a családod
  • Mame: TharnType Story 1-5. – Gyűlöletből szerelem
  • Bacteria: A tale of the thousand stars 2. Megszámolok veled ezer csillagot
  • Bitter Sweet: Sotus Extra – Igaz szerelmünk története
  • Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 2. voltak

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik