Kultúra

Ötmillióra büntették a Lírát az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA
Egy transzszexuális szereplő miatt szabták ki a bírságot.

Alig néhány nappal azután, hogy a Líra Könyv Zrt. megnyerte a Fővárosi Kormányhivatal ellen indított perét, újra megbüntették a kiadót, ezúttal azért, mert egy iskola kétszáz méteres körzetében forgalmaztak olyan tartalmat, amely a homoszexualitást és a nem megváltoztatását „öncélúan ábrázolta” – értesült róla a Telex.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal hétfőn arról értesítette társaságunkat, hogy ötmillió forintos bírsággal sújtanak, amiért az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet a kecskeméti könyvesboltunkban forgalmaztuk. A bolt egy iskolától és egy templomtól is  kétszázméteres távolságon belül található

– nyilatkozta a kiadó a lapnak hozzátéve, hogy mivel sem az eljárással, sem a bírság tényével, sem annak mértékével nem értettek egyet, ugyanúgy a bírósághoz fordultak, ahogy eddig.

Az is kiderült, hogy az ügy még 2023 szeptemberében történt, amikor a kormányhivatal által végzett ellenőrzésen hat könyvről is jegyzőkönyvet vettek fel a kecskeméti üzletben. Ezeket azért kifogásolták, mert a hatályos jogszabályok szerint „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő tartalommal rendelkeznek,” azaz iskoláktól, templomoktól, gyermekvédelmi intézményektől számított 200 méteres távolságon belül nem szabad értékesíteni.

A hat könyv:

  • Francesca Cavallo és Elena Favilli: Esti mesék lázadó lányoknak
  • Yuval Noah Harai: A világ urai. 2. rész Miért nem igazságos a világ
  • Christoper Dell: Szörnyek könyve, avagy a képzelet állatkertje
  • Bán Zsófia: Vagánybagoly és a negyedik Á. avagy mindenki láthat mást
  • Kiss Judit Ágnes – Mesterházi Mónika – Miklya Luzsányi Mónika – Molnár Krisztina Rita – Szabó T. Anna – Tóth Krisztina: Magyar mesék lázadó lányoknak
  • Tamzin Merchant: Kalaposok

Miután a hatóságok egyeztettek az egyes kiadványokért felelős kiadókkal, a hatból ötöt kivontak az eljárásból, azaz ezek forgalmazása nem esett jogszabályi korlátozás alá. Ezt követően a hatóság tavaly decemberben online megrendelte azt a bizonyos hatodik könyvet – az Esti mesék lázadó lányoknak című kötetet –, majd miután lehetőség volt a kecskeméti üzletbe kérni a könyvet, ezt meg is tették, majd ötmillió forintos bírságot szabtak ki a Lírára. A lap azt írja, hogy a vizsgált időszakban a könyvből az üzletben egyetlen darabot sem adtak el.

A két olasz szerző által írt művet 2018-ban a Móra Kiadó adta ki, amely az eljárás során elmondta: a könyv nem ábrázolja öncélúan a transzszexualitást vagy a nemváltást, valamint nem jeleníti meg és nem népszerűsíti a homoszexualitást. A könyv száz nő történetét beszéli el Kleopátrától Marie Curie-ig. Ezen belül azt a történetet találták jogsértőnek a hatóságok, amelynek szereplője a transzszexuális Coy Mathis, akinek történetéből dokumentumfilm is készült, álláspontjuk szerint ezzel a könyv a születési nem megváltoztatását „öncélúan népszerűsíti”.

Ugyanezért a könyvért tavaly a Librit egymillió forintra büntették. Az eltérő bírság mértéke a február 7-én a Fővárosi Törvényszéken jogerősen lezárult perükben is előkerült – amelyben a kiadó egy vesszőhiba miatt nyerte meg a pert annak ügyében, hogy megtámadták a rájuk kiszabott 12 millióra büntetést, amelyet a Heartstopper című könyv miatt kaptak. A hatóság jogi képviselője szerint azért tért el a bírság mértéke, mert a Líra esetében olyan könyvről volt szó, amely megjelenítette a homoszexualitást, míg a Libri esetében a nemváltás volt a kifogásolt tényező. „Tehát az egyik jogesetben az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv forgalmazásért tizenketted részét kellett a Librinek fizetnie, mint jóval kisebb versenytársának, a másik esetben pedig a Lírának kéne ötször annyit fizetnie – ugyanazért a könyvért” – nyilatkozta a lapnak a kiadó.

A kiadó független bírósághoz fordul az ügyben.

Kapcsolódó
Megnyerte a pert a fóliázás hiánya miatt kapott rekordbüntetés ügyében a Líra
A Heartstopper című kötet forgalmazása egy vesszőhiba miatt nem volt jogszabálysértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik