Kultúra ismeretlen budapest

Elkészült a szecessziós Sipeki Balás-villa felújítása, évtizedek után kapta vissza az eredeti arcát

Épkar Zrt. / Facebook
default
Épkar Zrt. / Facebook
default
Most újra régi fényében ragyog.

Befejeződött a hét évtizede a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) székházaként működő Sipeki Balás-villa felújítása, aminek kivitelezését az Épkar Zrt. és a Primépítő 2020 konzorciuma végezte – adta hírül saját Facebook-oldalán az Épkar.

A magyaros szecessziót életre hívó Lechner Ödön tervei szerint, 1905-1907 között született műemléképület felújításának híréről először 2021 márciusában számoltunk be: ekkor született cikkünk szerint a munkákra az uniós közbeszerzési adatok szerint 1,94 milliárd forintot szánnak majd,

ezért cserébe pedig a kandallók, a lépcsőház, a külső homlokzat, valamint a díszbádogos munkák is visszanyerik a régi fényüket, pótolják, illetve újragyártják a fa nyílászárókat,

teljes gépészeti felújítást végeznek, sőt, az 1973-ban emelt toldalékot is kortárs utódra cserélik.

A Zala megye főispánjaként csúcsra érő, majd a két világháború között az elesetteket és a legszegényebbeket segítő társadalmi intézmények támogatójaként, illetve a vakok egyesületének világi elnökeként széles körben ismertté vált Dr. Sipeki Balás Béla (1863-1944) felkérésére létrejött villában egykor a kor legismertebb művészei, sőt, maga Horthy Miklós kormányzó is feltűnt, így a főváros kulturális életének fontos pontjává vált.

Ez a helyzet a férfi, illetve felesége 1944-ben bekövetkezett halála után örökre megváltozott, hiszen a férfi végrendeletében egyértelművé tette, hogy a házat a Vakok Szövetségének kell átadni. Ez azonnal meg is történt, sőt, 1947-ben a mai MVGYOSZ jogelődje lett a kizárólagos tulajdonos.

A 2015-ben részlegesen már felújított – ekkor tért vissza a hall bronzcsillárja, valamint a belső falak festései –, 1973 óta azonban érintetlen homlokzatú műemlék megújítása végül közel három éven át tartott, a munkák idejét pedig egy építési engedélymódosítás is meghosszabbította. Ez az esetek többségével ellentétben itt nem visszalépést, hanem éppen hogy pozitív változást jelentett, a témában született rövid cikkünkben a szervezet elnöke elmondta:

az utcai falakat érintő feltárások során eredeti nyíláskialakításokat, valamint díszeket találtak, amiket tartósan is láthatóvá akarnak tenni.

Ez mostanra sikerült is, az Épkar oldalán pedig az eredmény egy sor belső és külső képen is jól látható:

Az eredetitől igen távol álló rózsaszín árnyalatát ezzel remélhetőleg örökre elveszítő ház ünnepélyes újranyitásáról az MTI is hosszú hírt közölt: eszerint a költségek a projekt végére jóval magasabbá válhattak, hiszen csak kormányzati támogatásból

közel 3,5 milliárd forintot juttattak el az MVGYOSZ-nak.

A tudósításból az új bővítés, illetve a villa belső tereinek hasznosítási módjára is fény derült: eszerint

előbbiben tankönyveket készítenek, konferenciatermet, ügyfélszolgálatot, segédeszközöket árusító boltot, valamint Braille-nyomdát hoztak létre, míg utóbbi az irodákat és a Braille-könyvtárat foglalja magában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik