Kultúra ismeretlen budapest

Akadályba ütközött a szecesszió egyik csodája, a zuglói Sipeki-villa helyreállítása

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A korábban engedélyhez jutó tervcsomag változtatásait egyelőre nem sikerült engedélyeztetni.

A hét évtizede a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) székházaként működő, 1905-ben született épület 1,94 milliárd forintból nyeri vissza a régi arcát – írtuk meg 2021 márciusában.

A Zala megye főispánjaként karrierje csúcsára érő Dr. Sipeki Balás Béla (1863-1944) által építtetett, a magyar szecesszió egyik legfontosabb arca, az Iparművészeti Múzeum épületét is jegyző Lechner Ödön (1845-1914) tervei szerint megvalósult villa, illetve a Kádár-kori szárnyat váltó modern bővítés munkálatai rövidesen el is indultak, most azonban megakadhattak – derül ki a hatósági építési adatbázisból, amiben egyértelműen olvasható:

a Hermina út 47. alatti védett épület felújításának, illetve az új szolgáltatóház létesítésének módosított terveit mutató rajzcsomag nem kapott zöld utat, a március 10-én leadott dokumentumokkal elindult eljárást 27-én ugyanis megszüntették.

A feltöltött, publikus helyszínrajz szerint a munkáknak többek közt a következő homlokzati változások is a részét jelentik:

  • homlokzati műkő párkányelemek helyreállítása és pótlása,
  • az eredeti előtető helyreállítása,
  • az építéskorival azonos méretű és színű új előlépcső építése,
  • a nyílászárók restaurálása vagy újragyártása,
  • a díszműbádogos, vas és kovácsoltvas munkák helyreállítása,
  • a télikert üvegezett fémszerkezetének restaurálása,

az utcai homlokzat képét pedig egy látszóbeton felület töri meg.

ÉTDR

Ez már nem az első hasonló eset az évben: a Kormányhivatal februárban egyszer már nemet mondott egy változtatásokat kérő csomagra, ami tartalmában nyilvánvalóan hasonló lehetett a későbbi próbálkozásban szereplő tervekhez.

ÉTDR Az építési adatbázisban elérhető látványterv.

A részletekkel kapcsolatban megkerestük az MVGYOSZ-t, reakciójukkal pedig a cikket frissítjük majd, vagy új hírben számolunk be a részletekről.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenését követően az MVGYOSZ elnöke, dr. Nagy Sándor reagált a kérdésekre. A vezető leszögezte: jelenleg is zajlik a külső nyílászárók felújítása, a tetőfedés, a bádogozás, illetve az elektromos és gépészeti alapszerelések. A Kádár-kori bővítést mostanra elbontották, az új épület szerkezete és nyílászárói pedig elkészültek, így jól haladnak.

 

Az építési engedély módosítására irányuló kérést nem a modern szárny, hanem a századfordulós villa indokolta, hiszen a feltárás során eredeti homlokzati nyíláskialakítások, illetve díszes elemek kerültek feltárásra, ezeket pedig tartósan láthatóvá akarják tenni. Nagy hozzátette: a Kormányhivatallal folyamatosan tartják a kapcsolatot, a kérelmeket pedig az örökségvédelemmel egyeztetve adták le, bízva a pozitív elbírálásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik