Kultúra

Taylor Swift zaklatás miatt beperelné a diákot, aki magánrepülője karbonlábnyomát monitorozza

ROBYN BECK / AFP
ROBYN BECK / AFP
Az énekesnő ügyvédei szerint az adatok megosztása nem szolgál közérdeket, viszont elősegíti a zaklatást.

Jogi lépésekkel fenyegetőznek Taylor Swift ügyvédei, zaklatással vádolják ugyanis azt a floridai egyetemistát, aki online követi az énekesnő magángépét, és ezek alapján kiszámolja a karbonlábnyomát – írja a Washington Post.

Jack Sweeney, a University of Central Florida diákja évek óta követi a hírességek gépeit a nyilvánosság számára széles körben elérhető légiforgalmi adatokat felhasználó botok segítségével. Sweeney neve akkor került be a köztudatba, amikor mindössze 19 évesen elindította az ElonJet nevű Twitter-oldalt, amely Elon Musk repüléseit figyelte. Musk akkor ötezer dollárt ajánlott a srácnak, hogy leállítsa, később azonban ő is jogi lépésekkel fenyegetőzött.

Sweeney nemcsak Muskot pécézte ki magának, orosz oligarchákat és celebeket is követ, Kylie Jennert például klímabűnözőnek nevezték miatta, és az is kiderült, hogy Swift nemcsak a popzene trónjáról letaszíthatatlan, hanem a magángépes röpködésben is első. Az ezek alapján készített statisztikákból jól látszik, hogy Swift például 2022-ben mindössze hét hónap alatt termelt annyi szén-dioxidot a repülései által, amely több mint ezerszerese egy átlagember teljes évi kibocsájtásának.

A decemberben Swift ügyvédei hivatalosan is megkeresték Sweeney-t azzal, hogy hagyjon fel a tevékenységével. „Ami számodra csak egy játék vagy egy jó lehetőség arra, hogy meggazdagodj belőle, az a kliensünk számára élet és halál kérdése” – áll az ügyvédek hivatalos nyilatkozatában. Érvelésükben azt az ügyet is ehhez kötötték, amikor nemrég egy 33 éves őrült rajongót tartóztattak le Swift New York-i otthona közelében. Úgy vélik, hogy a monitorozás miatt pontosan lekövethető mikor és hol tartózkodik az énekesnő, amely veszélybe sodorhatja. Hozzátették: nem közérdek közzétenni Swift útiterveit, egyedül a zaklatást segíti elő.

Sweeney a lapnak azt nyilatkozta, szerinte csak megfélemlítés az ügyvédi levél. Swiftnek nem akar ártani, azonban egyrészt hisz az átláthatóságban, másrészt olyan adatokból dolgozik, amelyek nyilvánosak.

Swift egyébként tényleg megdolgoztatja a repülőjét, vasárnap például tokiói koncertje után azonnal átrepüli a fél világot, hogy ott legyen a Super Bowlon, ahol barátja, Travis Kelce játszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik