Kultúra

230 milliós állami támogatásból készülhet film Ákosról

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd
Kiderült, hogy milyen filmek kaptak százmilliókat a Nemzeti Filmintézettől.

Filmgyártási támogatásokról döntött a Nemzeti Filmintézet (NFI) – derül ki az általuk kiküldött sajtóközleményből.

A bizottság a

kivételes dunaszerdahelyi sportklub, a DAC történetéről, társadalmi szerepéről és jelentőségéről készülő dokumentumfilm, továbbá a magyar kulturális élet meghatározó és kiemelkedő népszerűségű Kossuth-díjas előadóművészéről, Ákosról

készülő mű mellett a cseh-szlovák-magyar-lett koprodukcióban készülő ERDŐ című filmdráma megszületését is segíti, ami egy fűrésztelepet működtető család történetén keresztül mutatja be a profit és az üzlet könyörtelen törvényeinek emberre és a természetre gyakorolt pusztító hatását.

A közleményből kiderül: egész estés dokumentumfilm mutatja majd be a DAC, Dunaszerdahely 1904-ben alapított sportegyesületének történetén és példáján keresztül, hogy mit jelent ma felvidéki magyarnak lenni, és hogy mit jelent a Felvidéken élőknek egy magyar focicsapat. A DAC címmel készülő alkotás gyártását 254,427 millió forinttal támogatták. A film forgatása tavasszal kezdődik és a film várhatóan az év végén lesz látható, rendezője a Blokád című filmet is jegyző Tősér Ádám, producere pedig az SZFE kuratóriumában ülő Lajos Tamás.

Ember maradj: Ákos címmel, a  Nemzeti Filmintézet 228,515 millió forintos támogatásával, az Aranybullát rendezőként jegyző Kriskó László forgatókönyvéből és rendezésében készül dokumentumfilm Ákosról – folytatódik a beszámoló, ami szerint az alkotók célja, hogy

a színpadról és a képernyőkről ismert előadóművésszel együtt az embert is bemutassák, az álmodozót, a kreátort, akinek sorai, dalai még azoknak a lelkébe is beleégtek, akik kevésbé szeretik.

A Hábermann Jenő produceri munkája nyomán 2025 tavaszára megszülető portréfilm részben fikciós visszatekintés lesz, megjelenítve Ákos gyermekkorát, fiatalságát a rendszerváltás Magyarországán és első átütő sikereit is, de középpontjában Ákos szólókarrierje áll, mely minden mozzanatával azt mutatja, hogy az előadóművész-dalszerző- költő egy rendkívül összetett személyiség. Egyéniségéből és határozott, sokszor karcos véleményformálásából adódik, hogy tömegek ikonja, rajonganak érte, ugyanakkor vannak olyanok is, akik akár ismeretlenül is elutasítják. Az ambiciózus portréfilm e jelenség miértjeire keres válaszokat. Fő vállalása pedig az, hogy magasságaival és mélységeivel együtt, kendőzetlen őszinteséggel mutasson be egy olyan életutat, mely példát adhat a ma felnővő generációknak.

Az Erdő című cseh-szlovák-magyar-lett koprodukciós filmdráma gyártását hetvenmillió forinttal támogatja a Filmintézet. A Petr Kazda és Tomás Weinreb rendezésében készülő mozifilm történetének kiindulópontja egy szélsőséges időjárás okozta krízishelyzet, ami jelenünk
egyre gyakrabban megjelenő kihívása. Egy fűrésztelepet működtető család békés életét borítja itt fel az erdőjükre lecsapó tornádó, illetve a
természeti csapás utáni gondokat kihasználó kétes üzlet megkötése, mely mind a fűrésztelep fennmaradását, mind a négytagú család nyugalmát ellehetetleníti. A Filmfabriq gyártásában Osváth Gábor és Zachar Balázs producerek irányításával készülő film forgatása a tervek szerint ősszel lesz Csehországban és Szlovákiában magyar hangmérnök csapat, vágó és utómunka szakemberek részvételével.
Az Erdő vezető producere a cseh Tomas Hruby, aki többek között az Agnieszka Holland által rendezett, Jan Palachról szóló Olthatatlan című minisorozatot is jegyzi. A koprodukció közel 1,6 millió eurós összköltségvetéssel készül és a tervek szerint a jövő évben lesz látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik