Kultúra

Három végrehajtás is indult a milliárdokból készülő tatárjárásos film gyártója ellen

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet

Milliókkal tartozik a stábtagoknak a 1242 – A Nyugat kapujában című filmet gyártó cég, az Átlátszó információi szerint a Nyugat Kapujában Kft. ellen 2023 novemberében és decemberében három végrehajtás is indult. Ezek közül egy zárult le, a céginformációs adatbázis szerint azonban kettő még mindig folyamatban van. A lap azt írja, hogy információik vannak arról, hogy volt, akinek négy részletben ígérték a több mint százmilliós tartozása kiegyenlítését, ám ebből eddig csak egy részletet kapott meg, amely ráadásul kevesebb volt a tervezettnél.

A magyar-mongol-angol koprodukcióban készített történelmi film komoly állami támogatást kapott, a Nemzeti Filmintézet (NFI) többször is támogatta a készülő nemzetközi produkciót: a forgatókönyv-fejlesztésre 8,4 millió, a gyártás-előkészítésre 44,9 millió forintot adott, 2022 áprilisában további 1,26 milliárddal, decemberben 1,23 milliárd forinttal támogatták a produkciót. Összesen tehát több mint 2,5 milliárd forintnyi közpénzt öntöttek a filmbe.

A lap már korábban is beszámolt róla, hogy információik szerint milliós tartozások halmozódtak fel, a pénzügyi helyzet rendeződéséig egy időre a munkát is felfüggesztették. Az időközben tulajdonosváltáson áteső cég vezetője, Farkas Dóra akkor azt nyilatkozta: megegyeztek az NFI-vel, és közösen orvosolják a problémákat.

A filmet már tavaly februárban befejezték, jelenleg az utómunka fázisában van, idén májusban mutatják be, első előzetesét a napokban tették közzé. Ez az egyik utolsó befejezett filmje a film antagonistáját játsszó Ray Stevensonnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik