Közélet

Hiába a 2,5 milliárd közpénz, óriási tartozások miatt áll a tatárjárásról szóló film

Branstetter Sándor / MTVA
Branstetter Sándor / MTVA

Noha bő 2,5 milliárd forinttal támogatta a Nemzeti Filmintézet az 1242 – A Nyugat kapujában című nagyszabású történelmi filmet, a forgatás februári lezárása óta még csak el sem kezdődtek az utómunkák. Az Átlátszó.hu feltáró cikkében azt írja, hogy az alvállalkozók óriási tartozásokra panaszkodnak, sőt többen már drasztikus lépéseket fontolgatnak, ha nem kapják meg a pénzüket. A lap a forrásaira hivatkozva azt írja:

van olyan cég, amelynek több mint százmillió forinttal tartoznak, de mások felé is több tízmillióra rúg a tartozás.

A Soós Péter rendező által jegyzett film projektcégében, a Nyugat Kapujában Kft.-ben viszont jelentős változások történtek idén márciusban. A korábbi tulajdonosok, Sipos Kornél producer és a brit bejegyzésű Chelsea Pictures Limited kikerültek a képből, helyettük Farkas Dóra érkezett. Ő annak a Farkas Zsigmondnak a felesége, aki Obrusánszki Zsolttal, vagyis a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal apósával közösen volt résztulajdonosa a Közép Európa Filmiroda Kft. nevű cégnek.

A lap felidézi, hogy az NFI többször is támogatta a készülő nemzetközi produkciót: a forgatókönyv-fejlesztés (8,4 millió forint) és gyártás-előkészítés (44,9 millió) segítése mellett 2022 áprilisában 1,26 milliárddal, majd decemberben 1,23 milliárd forinttal segítette a film elkészültét. Vagyis összesen bő 2,5 milliárdnyi közpénzt adtak a tatárjárásról szóló nagyszabásúnak szánt filmre.

Sipos Kornél producer korábban úgy nyilatkozott, hogy a film teljes költségvetése 3,7 milliárd forint lesz.

Az NFI sajtóosztálya a tartozásokról szóló kérdésekre így válaszolt:

A támogatott a Nemzeti Filmintézet felé a szerződéses határidők betartásával eddig minden kötelezettségének eleget tett, melyekről az NFI Támogatási Szabályzata (22.fejezet) rendelkezik.

Farkas Dóra ugyanakkor levélben értesítette a stábtagokat, hogy opciós jogával élve átvette a Nyugat Kapujában Kft.-ben a tulajdonjogot, és ezzel együtt az ügyvezetést is. Ezt azzal indokolta, elfogadhatatlannak tartja, hogy nincsenek kifizetve a dolgozók és alvállalkozók, és célja továbbra is az, hogy a film elkészüljön.

Nagy örömömre, a Nemzeti Filmintézettel sikerült megállapodnom, hogy közösen orvosoljuk a problémákat, és ahogy ezt a gyártási igazgató jelezte, mindenben közösen dolgozunk és segítségünkre lesznek

– írta Farkas Dóra, hozzátéve, hogy az NFI kiemelt szakmai ellenőrével közösen állítják össze a tartozáslistát, készítik elő a kifizetések ütemezését, végeznek el, ha szükséges kiemelt ellenőrzéseket, és „néhány esetben, ha szükséges a hatósági eljárást is”. A levélből, melyen aláíróként Farkas Zsigmond és Dóra szerepel, az is kiderül, hogy a pénzügyi helyzet rendezéséig a munkákat ideiglenesen felfüggesztik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik