Kultúra

„Egy csupaszív óriás, akivel megtiszteltetés volt együtt dolgozni” – magyar rendezője emlékszik Ray Stevensonra

Gregg DeGuire / WireImage
Gregg DeGuire / WireImage
A milliárdos állami támogatással készülő magyar kalandfilm, az 1242 – A Nyugat kapujában lesz a váratlanul meghalt Ray Stevenson egyik utolsó befejezett mozifilmje. A rendezőt, Soós Pétert kérdeztük, milyen volt a közös munka.

Ahogy hétfőn mi is megírtuk, néhány nappal 59. születésnapja előtt meghalt Ray Stevenson. Az északír származású színészt olyan hollywoodi filmekből és sorozatokból ismerhette a magyar közönség, mint a Róma, A három muskétás, a Thor, vagy a Megtorló: Háborús övezet. Szerepelt egy új, még be nem mutatott Star Wars-sorozatban (Ashoka) is, halála idején pedig épp Olaszországban forgatta a Cassino in Ischia c. filmet.

Stevenson azonban nemcsak külföldi produkciókban vett részt mostanában, pár hónapja Magyarországon is dolgozott. Ő alakította ugyanis a magyar-mongol-angol koprodukcióban készülő kalandfilm, az 1242 – A Nyugat kapujában főgonoszát, az itáliai Cesareane bíborost. A milliárdos állami támogatással forgó, tatárjárásos történelmi film tehát minden bizonnyal Stevenson egyik utolsó mozis bemutatója lesz. Ezt a szerepet eredetileg Kevin Spaceynek szánták az alkotók, akivel tárgyalásokat is folytattak, ám Spacey kiújuló botrányai miatt végül elálltak az évek óta partvonalra szorult sztár szerepeltetésétől. Így került képbe Stevenson, aki januárban két hetet forgatott Magyarországon. A film rendezőjét, Soós Pétert telefonon kérdeztük arról, milyen volt vele dolgozni, és hogy a színész halála hatással van-e bármi módon a film munkálataira.

Már készen vagyunk a forgatással, tehát – ha ízléses egyáltalán ilyet mondani – nem hátráltatja a film elkészülését a haláleset. De hát lesújtott mindnyájunkat. Én épp repülőn ültem hazafelé tartva, amikor este egyszer csak elterjedt a hír, hogy ilyen szörnyűség történt

– mondta a 24.hu-nak Soós, hozzátéve, hogy egyáltalán nem bánta meg, hogy Spacey helyett végül Stevenson kapta a szerepet, és megtiszteltetés volt számára a közös munka.

Nagyszerű volt vele forgatni. Egy csupaszív óriás és rendkívüli tehetségű színész. Élvezet volt nézni, ahogy dolgozik, ahogy a kollégáival kommunikál, ahogy megosztja az ötleteit. Nagyon inspiratív volt vele dolgozni. Büszke vagyok rá, hogy a barátjának nevezett.

Soós felidézte, hogy egy rendkívül szívélyes, harsány, nagyhangú embert ismert meg Stevenson személyében, aki mindig a társaság középpontjába került, és nem pusztán tekintélyt parancsoló, közel kétméteres termete miatt. A kérdésre, hogy miként szövődött baráti viszony egy pár hetes közös munka alatt, azt mondta: ha közös a szenvedély, a barátság könnyen alakul. Stevenson szívélyességét jól mutatta szerinte az is, hogy a színész ígéretet tett a magyar producereknek, hogy eljön a budapesti Comic Conra, de erre így már sajnos nem lesz lehetősége.

A filmről Soós elmondta, hogy hamarosan befejezik a vágást, és kezdődhet a hang utómunka, vagyis a sound design, valamint a zene komponálása és felvétele. A VFX azonban ennél több időt, nagyjából nyolc-tíz hónapot vesz majd igénybe, ugyanis elég sok jelenetben használnak speciális effekteket. A rendező szerint így az 1242 – A Nyugat kapujában premierje így leghamarabb jövő év első felében várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik