Kultúra

Lily Gladstone az első őslakos, aki Golden Globe-ot kapott

Gilbert Flores / Golden Globes / Golden Globes via AFP
Gilbert Flores / Golden Globes / Golden Globes via AFP
Nyolc évtizedet kellett várni erre.

1944 januárjában, nyolcvan évvel ezelőtt tartották az első Golden Globe-gálát, aminek történetében egészen mostanáig nem akadt olyan amerikai őslakos színész, aki továbbjutott volna a jelölésnél. A helyzet néhány órával ezelőtt változott meg örökre, hiszen némi meglepetésre Lily Gladstone kapta a legjobb színésznőnek járó elismerést.

A Megfojtott virágok női főszereplője a siksikaitsitapik közé tartozó Blackfeet törzs tagja, aki a színpadra lépve kijelentette: ez egy történelmi lépés, majd saját nyelvén is megköszönte a díjat.

Gladstone hozzátette:

hálás azért, hogy egy kicsit beszélhetett így, hiszen a filmiparban a társai jórészt angolul szólalnak meg, a hangmérnökök pedig visszafelé játsszák le a mondataikat, hogy ezzel valamilyen indián nyelvet szimuláljanak.

A Hollywood Reporter szerint az elmúlt tizenhat év ezerhatszáznál is több sikerfilmje közül

mindössze egynek volt amerikai őslakos főszereplője,

a 62 224 megszólaló színész közül pedig csak százharminchárom volt őslakos karakter,

negyedüket azonban nem a kisebbségek valamelyikéhez tartozó művész alakította.

Gladstone az 1920-as években valóban élt Mollie Kyle alakításáért kapta a díjat: a filmben a nő egy első világháborús veterán, Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) feleségének karakterébe bújt, a film középpontjában pedig az Oklahoma államban az oszidzsok ellen elkövetett gyilkosságok álltak, amiket egy bűnözői kör a felszín alatti olajkészletek miatt hajtott végre.

Az amerikai őslakos művészek közül korábban mindössze egy jutott el a Golden Globe-jelölésig: épp harminc évvel ezelőtt Irene Bedard egy lakota nőről szóló tévéfilm (Lakota Woman: Siege at Wounded Knee) főszereplőjeként volt esélyes a legjobb tévéfilmes színésznő díjára, a maori gyökerekkel rendelkező új-zélandi Taika Waititi pedig rendezőként előbb a Jojo Nyuszi, majd A rezervátum kutyái miatt kaphatta volna meg az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik