Kultúra

Az Oppenheimer tarolt az idei Golden Globe-on, a Barbie kilenc jelölésből csak kettőt váltott díjra

Rich Polk / Golden Globes / Golden Globes via AFP
Christopher Nolan átveszi a legjobb rendezőnek járó díjat.
Rich Polk / Golden Globes / Golden Globes via AFP
Christopher Nolan átveszi a legjobb rendezőnek járó díjat.
De az Utódlás és A zuhanás anatómiája sem maradt díj nélkül.

Magyar idő szerint hétfőn hajnalban tartották az elmúlt években megtépázott hírű, idénre azonban teljesen újjászületett Golden Globe-gálát, amire a legtöbb jelölést, kilencet a Barbie és az Utódlás, illetve a nyolc díjra jelölt Oppenheimer gyűjtötte be.

A legnagyobb esélyesek meglepő módon azonban csak kevésszer váltották mindezt díjra, hiszen a legjobb filmért, illetve rendezésért járó szobor Christopher Nolan az atombomba atyjáról szóló filmjének jutott, színészei közül Cillian Murphy és Robert Downey Jr. is a színpadra állhatott, sőt, a zenét jegyző Ludwing Göransson is örülhetett, a Szegény páráknak is jutott elismerés: a legjobb musical/vígjáték kategória mellett a műfaj legjobb színésznőjének járó díj (Emma Stone) is nekik jutott.

Az év forgatókönyvének jutó elismerést a legtöbben előzetesen a Barbie-nak, a Szegény páráknak, vagy az Oppenheimernek adták volna, mégis az idegennyelvű filmek Arany Glóbuszát is elnyerő Egy zuhanás anatómiája győzött, sőt, a Megfojtott virágok sem maradt díj nélkül, hiszen a legjobb színésznőnek a díjat elsőként elnyerő amerikai őslakost, Lily Gladstone-t választották.

A musical/vígjáték kategória legkiemelkedőbb férfi színésze a The Holdovers Paul Giamatti-ja, a 2023-as év legjobb női mellékszereplője pedig a vele játszó Da’Vine Joy Randolph lett.

A sorozatok terén elmaradt a nagy meglepetés: a drámák közül az HBO-n futó Utódlás nem talált legyőzőre, hiszen a legjobb sorozat mellett a férfi és női főszereplői, valamint férfi mellékszereplői díjakat (Kieran Culkin, Sarah Snook, Matthew Macfayden) is bezsebelték, a musical-ek és vígjátékok közül pedig A mackó stábja örülhetett, hiszen a fenti sort a mellékszereplőnek járó szobor kivételével megismételte. A brit királyi család élete körül forgó, évek óta futó futó A korona idén egy elismeréssel vigasztalódhatott: a legjobb női mellékszereplő (Elizabeth Debicki) ugyanis innen került ki.

A minisorozatoknál maradt a papírforma, hiszen a netflixes Balhé a két legfontosabb színészi díj mellett a saját kategóriáját is hozta (Steven Yeun és a szintén történelmi elsőséget hozó Ali Wong révén), az animációk közül pedig Hayao Miyazaki A fiú és a szürke gém című munkája aratott diadalt, megelőzve a Super Mario- és Pókember-filmet.

A gálának kilenc jelöléssel nekiinduló Barbie végül a legjobb eredeti dalnak adott elismerést (What Was I Made For?, Billie Eilish és Finneas), illetve egy új kategória, a legnagyobb kasszasiker díját csípte el.

Nem ez volt az egyetlen új kategória: a legjobb stand-up műsorok közül Ricky Gervais nemrég bemutatott, a Netflixen látható Armageddonja kapta a Népszava újságíróját, Csákvári Gézát is soraiban tudó zsűri jó részének szavazatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik