Kultúra

Meghalt Futaki Attila, a magyar képregény egyik legfontosabb alakja

P'ART
P'ART
Harminckilenc éves volt.

Röviddel harminckilencedik születésnapja után, 2024. január 2-án méltósággal viselt, gyors lefolyású betegségben elhunyt Futaki Attila, a magyar képregényvilág egyik legfontosabb, nemzetközi szinten is ismert alakja – írja a Prae.

A Békéscsabáról indult művész a Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a firenzei nemzetközi képregényiskolában tanult. Első magyar nyelvű könyve Spirál címmel 2009-ben jelent meg a Magvetőnél, amit itthon a Budapest angyala (2017), a 10. A Puskás (2021), A kivarrt (2022), valamint a művészeti vezetőként jegyzett, nemrég általunk is bemutatott Magyar Rocktörténet (2023) követett, de a kétezres években több antológiában, illetve lapban is feltűntek a munkái.

A rajzaival többek közt a New York Times, a The Atlantic, a GQ, a Forbes, illetve a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain is feltűnt Futaki nemzetközi karrierjének két fontos központja Franciaország, illetve az Egyesült Államok voltak: előbbiben három (Hypnos 1-2, Le Tatoeur), utóbbiban pedig hét fontos munkája jelent meg, köztük három Percy Jackson-, és egy Conan-kötet, de a Severed 1-7, valamint a The Nameless City is a nevéhez kötődik.

Tehetségét 2013-ban az SND Award legjobb sport témájú műért járó díjával (2013), egy SND Award of Excellence-szel (New York Times, 2016), az ADC Germany Awarddal (Frankfurter Allgemeine Zeitung, 2018), a Zórád Ernő-díjjal, illetve egy Goodreads Choice jelöléssel ismerték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik