Kultúra

Meglepően erős sorozatkínálattal indítja 2024-et a január

HBO Max
HBO Max
A tavalyi viszontagságos év után gyorsan a tárgyra térünk. Visszatér a True Detective, méghozzá Jodie Fosterrel a főszerepben. Új második világháborús sorozattal jelentkeznek az Elit alakulat készítői, ezúttal bombázópilótákról. Sorozatban láthatjuk Emma Stone-t, Nicole Kidmant, Michelle Yeoh-t, Thomas Brodie-Sangstert és Sofía Vergarát. Folytatódik Az átutazó, láthatjuk a Yorkshire-i Hasfelmetszőről készült sorozatot és tovább bővül a Marvel univerzum is. Ez mind most januárban!

Nem versz át, Netflix

Január 1.

Harlan Coben legújabb Netflix-thrillerében Maya Stern (Michelle Keegan) próbálja feldolgozni férje, Joe (Richard Armitage) brutális meggyilkolását. Ám amikor Maya dajkakamerát szereltet fel, hogy szemmel tartsa kislányát, megdöbbenve látja, hogy egy általa felismert férfi van a házában: Joe. És ha ez nem lenne elég, még egy másik rejtély is felbukkan. Vajon összefügg a kettő?

A Sun fivérek, Netflix

Január 4.

A leginkább Ryan Murphy alkotótársaként ismert Brad Falchuk olyan sikersorozatokban dolgozott már, mint a Glee vagy a Póz, most viszont Murphy nélkül készítette ezt a feketekomédia-sorozatot, melyben az Oscar-díjas Michelle Yeoh is feltűnik. A főhős egy Kaliforniában élő, átlagos ázsiai-amerikai család, akikről váratlanul kiderül, hogy valódi gengszteréletet hagytak maguk mögött, mielőtt elköltöztek volna Tajpejből.

The Curse, SkyShowtime

Január 5.

Az előző év végén nagy sikerrel bemutatott sorozat kis késéssel hozzánk is megérkezik: a komikus Nathan Fielder és a rendezőként illetve színészként egyaránt ismert Benny Safdie nemcsak alkotóként jegyzik ezt a szatirikus thrillersorozatot, hanem ők a főszereplők is, méghozzá Emma Stone társaságában. Stone és Fielder egy frissen házasodott párt játszik, akik egy új tévéműsort szeretnének indítani, és akiknek az életét egy állítólagos átok nehezíti meg.

A babagyár, Epic Drama

Január 8.

Az Elizabeth Macneal sikerregényéből készült hatrészes drámasorozat a viktoriánus korban játszódik, és egy fiatal nő, Iris Whittle (Esmé Creed-Miles) sorsát követi nyomon, aki porcelánbabák festőjeként dolgozik. Amikor azonban esélyt kap, hogy hátrahagyja addigi unalmas életét, ikertestvérét is el kellene hagynia, ami viszont egyáltalán nem könnyű.

Az átutazó 2, HBO Max

Január 9.

Az átutazó (The Tourist) két éve igencsak emlékezetes, csavaros thriller volt, rengeteg fordulattal, és most az amnéziás férfi visszatér, ám ezúttal Ausztrália helyett Írország lesz a helyszín. Jack és Harry Williams sorozatában Elliot (Jamie Dornan) a szülőhazájába visszatérve kutatja tovább a múltját, és továbbra is segítségére lesz az ausztrál rendőrnő, Helen Chambers (Danielle Macdonald).

N4plók 2, Netflix

Január 9.

Az olasz tinisorozat főhősei már tizenhárom-tizennégy évesek lettek, azaz kész felnőttek az első évadhoz képest, ennél fogva a problémáik is bonyolultabbak és komplexebbek. A sorozat alkotói szerint elsősorban arra törekedtek, hogy bemutassák a közösség és az egyén viszonyát.

Bűnügyi nyilvántartás, Apple TV+

Január 10.

A London szívében játszódó, erőteljes, karakterközpontú kriminek leírt sorozatban egy névtelen telefonhívás két briliáns nyomozót állít szembe egy régi gyilkossági ügy miatt. Az egyik egy fiatal, pályája elején járó nő (Cush Jumbo), a másik egy jó kapcsolatokkal rendelkező férfi (Peter Capaldi), aki meg akarja védeni a hírnevét.

Echo, Disney+

Január 10.

A Marvel univerzum új sorozatában Maya Lopez (Alaqua Cox) menekül Wilson Fisk hálózata elől, és ezért visszatér szülővárosába, ahol szembe kell néznie a múltjával.

A fiú, aki lenyelte a világegyetemet, Netflix

Január 11.

Az ausztrál coming of age sorozat főhőse egy munkáscsaládbeli kisfiú, aki szembeszáll a brisbane-i alvilággal a nyolcvanas években, hogy megmentse édesanyját a veszélytől.

A nagy katyvasz, Netflix

Január 11.

Az indiai feketekomédia-sorozat főhőse egy ambiciózus, ám tehetségtelen séf, aki megpróbálja meggyilkolni a férjét és kicserélni a rá hasonlító szeretőjére. Utóbbi két szerepet egyaránt Manoj Bajpayee játssza.

Forst nyomozó, Netflix

Január 11.

A lengyel krimisorozat a Tátrában játszódik, ahol brutális gyilkosság történik. Az ügy felgöngyölítésével a cinikus, de hatékony Forst nyomozót bízzák meg, akit az egyik legismertebb lengyel színész, Borys Szyc alakít.

A törvény nevében 4, HBO Max

Január 15.

A True Detective hosszabb idő után folytatódik új szereplőkkel, ezúttal azonban nem az első három évadért felelős Nic Pizzolatto a showrunner, hanem Issa López vette át a feladatot. Női showrunnerhez női főszereplő dukál, méghozzá kettő is: Jodie Foster és Kali Reis nyomoznak az aktuális ügyben Alaszkában, ahol nyolcan tűntek el egy kutatóállomásról.

Zokogó erdő, Direct One

Január 15.

A burmai horrorsorozat hat régi barátról szól, akik hosszú szünet után egy dzsungeltúrával szeretnék újra felvenni a fonalat. Csakhogy ez az őserdő egyáltalán nem hétköznapi, és szörnyű dolgok várnak rájuk.

Az Agyafúrt Vagány, Disney+

Január 17.

Charles Dickens egyik legkedveltebb figurája, az Agyafúrt Vagány (The Artful Dodger) csak mellékszereplő volt a Twist Olivérben, itt viszont végre ő kerül a reflektorfénybe. A sorozat mintegy tíz évvel a Twist Olivér után játszódik, mindenki kedvenc zsebtolvaját Ausztráliába deportálták, ahol új életet próbál kezdeni, azonban felbukkan a régi rossz szelleme, Fagin, és újra kezdődnek a kalandok. Thomas Brodie-Sangster és David Thewlis játsszák a két főszerepet.

Mindenki hazudik 2, HBO Max

Január 18.

A spanyol feketekomédia-sorozat első évadában egy szexvideó kiszivárgása kavarta fel egy csendes, tengerparti kisváros nyugalmát, ehhez menet közben egy gyilkosság is társult, úgyhogy lesz miért izgulni a második évadban is.

Titokzatos üzenetek, Netflix

Január 18.

A török sorozat főhőse Gökhan, aki épp megpróbálná összeszedni az életét, hogy feleségül vehesse élete szerelmét, ám élete felborul, amikor egy Kübra nevű felhasználótól üzeneteket kap egy online platformon keresztül. Kübra olyan dolgokról ad neki információkat, amelyekről senki sem tudhat, Gökhan pedig azon kapja magát, hogy egy olyan konfliktusba keveredett bele, amelyet a sötétség és a fény háborújának tekint.

Cristobal Balenciaga, Disney+

Január 19.

Az ikonikus divattervezőről, Cristobal Balenciagáról készült életrajzi sorozat 1937-ben indul, amikor bemutatja első haute couture kollekcióját Párizsban. Mögötte egy sikeres karrier áll madridi és San Sebastián-i műtermeiben, ahol a spanyol elitet és arisztokráciát öltözteti. Ezek a tervek azonban nem igazán működnek a kifinomult párizsi divatbirodalomban, ezért Balenciagának (Alberto San Juan) meg kell újulnia, hogy a nemzetközi színtéren is sikeres lehessen.

Családi örökség, Netflix

Január 19.

Koreai thrillersorozat, melyben baljós dolgok történnek, amikor Jun (Kim-Hjundzso) megörökli elfeledett nagybátyjától a családi sírhelyet, sőt, a családja sötét titkaira is fény derül.

The Long Shadow, SkyShowtime

Január 21.

A hírhedt angol sorozatgyilkos, a hetvenes években a Yorkshire-i Hasfelmetsző néven ismertté vált Peter Sutcliffe történetét feldolgozó true crime-sorozatot tavaly egész jól fogadta a brit sajtó. A sorozat nem is magára a bűnelkövetőre, hanem sokkal inkább áldozataira, azaz nőkre koncentrál. A főbb szerepekben az ügyön dolgozó rendőröket alakító Toby Jones és David Morrissey láthatók.

Unwanted, SkyShowtime

Január 23.

A Sky nagyszabású drámasorozata Fabrizio Gatti olasz újságíró könyvén alapul, és egy luxushajón játszódik, amely 28 menekültet vesz fel fedélzetére a Földközi-tengeren. Amikor azonban kiderül, hogy vissza akarják vinni őket Líbiába, a menekültek elfoglalják a hajót és túszul ejtik a legénységet.

Griselda, Netflix

Január 25.

A Narcos sorozatok alkotója, Eric Newman új sorozatában a Modern család sztárja, Sofía Vergara játssza a címszerepet a krimisorozatban, amelyet a történelem egyik legjövedelmezőbb kokaincsempész kartelljét létrehozó Griselda Blanco élete ihletett, aki az 1970-80-as évek Miamijában A Keresztanya néven vált ismertté.

A levegő urai, Apple TV+

Január 26.

Az Elit alakulat és a The Pacific – A hős alakulat sorozatok alkotói csapata – Steven Spielberg, Tom Hanks és Gary Goetzman – új produkciója egy csapat amerikai bombázó pilóta igaz történetén alapul a második világháború idején. A film a 100. bombázóköteléket követi, akik veszélyes bombatámadásokat hajtanak végre a náci Németország felett, és megküzdenek a levegőben zajló harc fagyos körülményeivel, az oxigénhiánnyal és persze az ellenséggel is. A főbb szerepekben Austin Butler, Callum Turner és Barry Keoghan láthatók.

Máshon, Amazon Prime Video

Január 26.

Lulu Wang sorozata Hongkongban játszódik, főszereplői ott élő külföldi nők (a sorozat angol címe Expats), akiknek életét egy váratlan találkozás borítja fel. A film főszereplői között Nicole Kidman nevét is ott találjuk.

Baby Bandito, Netflix

Január 31.

A heist sorozat az évszázad chilei bankrablásának történetét meséli el, melyet egy gördeszkás srácból lett rabló, Kevin Tapia (Nicolás Contreras) követett el.

Alexander: The Making Of A God, Netflix

Január 31.

Nagy Sándorról készült ez a hibrid történelmi dokudráma-sorozat, melyben dokumentumfilmes és dráma elemek keverednek. A legendás makedón királyt Buck Braithwaite alakítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik