Kultúra ismeretlen budapest

A rommá vált Budapesten született meg az ing, amit ma minden városrajongónak hordania kellene

Óbudai Múzeum
Óbudai Múzeum
A reformkor legszebb pest-budai épületei láthatók rajta.

Az Óbudai Múzeum Facebook-oldalán napi rendszerességgel tűnnek fel az emberben sokszor azonnali vásárlási vágyat, vagy legalább csodálatot kiváltó tárgyfotók, amik a gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be – így volt ez néhány nappal ezelőtt is, mikor a múzeum a Budapest-imádók ideális ingjét mutatta be.

Az ostrom alatt szétlőtt, állandó híd nélkül maradt fővárosban 1945 elején azonnal újraindult az élet, ez pedig nemcsak az élelmiszer-ellátásban, az otthon nélkül maradtak segítésében, valamint a romeltakarításban, de a művészeti életben is éreztette a hatását: kitűnő példa erre

P. Szabó Éva és munkatársa, Mészáros Sára közös munkájaként 1946-ban született textilminta, amin Pest-Buda számos XIX. századi épülete látható.

Ezek egy része a háború után már nem állt:

a Bécsi kapu 1946-ban le volt bombázva, a régi Városházát a századfordulón az Erzsébet híd munkálatai törölték ki az utcaképből, a Pesti Vigadó elődje, a Redoute pedig 1849-ben a Pestet ágyúzó osztrákok áldozatává vált,

mások aznban túlélték – köztük a ruhadarabon feltűnő

Sándor-palota, a ma a Főpolgármesteri Hivatalnak otthont adó Invalidus-ház (Károly-kaszárnya), valamint a Király utcai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik