Kultúra

Ki vagy bukva? Alig egy négyzetméterre van szükséged

24.hu
24.hu
Vagy csak egy 60x15 centiméteres dobozra. Shunmyo Masuno az, akivel matinézunk, meg persze a kötetével, vagyis a zazennel, a tudat megtisztításával, végsősoron azzal, hogy néha kicsit csak simán ne gondoljunk semmire.

Alkoss egy kis kertet az erkélyeden!

Egy kis hely az éber figyelem gyakorlására

Bárhol vagy is, élesítheted elmédet

Mi, szerzetesek, gyakran mondjuk: „Egy fa mögött, egy szikla tetején.” Ülsz egy szikla tetején, egyedül, vagy egy fa alatt, és csendben gyakorlod a zazent. Ezáltal kapcsolatba kerülsz a természettel. Hátrahagyhatsz minden gondolatot, ami átfut az agyadon, üres tudattal elmélkedve ülsz. Ez az ideális környezet a zazen gyakorlására.

Még a buddhista szerzeteseknek is nehézséget okoz egy ilyen helyszínt találni. Ezért vannak kertek a zen templomok területén.

Távoli hegyeket tudunk magunk elé képzelni, és gondolatban halljuk a folyó áradásának hangját. Egy ilyen hatalmas tájat miniatűr méretűre lehet kicsinyíteni, ha apró kertet alkotunk, és egy egészen apró helyen reprodukálni tudjuk a természet nagyszerűségét.

A buddhista szerzetesek által felhalmozott bölcsesség tükröződik a zen kertművészetben.

Próbálj a saját otthonodban ilyen kertet alkotni. Ha nincs udvarod, a lakás balkonja is tökéletesen megfelel. Ha nincs balkonod, az ablakpárkány is megteszi. Alig egy négyzetméterre van csak szükséged. Ezen a területen igyekezz megjeleníteni a gondolataidban élő tájat.

Egy hely, ahová a tudatod elmenekülhet. Egy hely, ahol szemügyre veheted éned lényegét.

Könnyen lehet, hogy ez lesz a kedvenc helyed.

*

Lépj érintkezésbe a természettel!

Találd meg a karnyújtásnyira lévő boldogságot!

Alkoss miniatűr kertet a tudatodban!

Egyszer tanítottam egy csoport általános iskolás gyereket egy televíziós műsor keretében.

Azt javasoltam, alkossunk miniatűr kerteket.

Először azt kértem a diákoktól, találják meg kedvenc helyüket az iskolában, és amikor ott vannak, erősen próbálják kiüríteni a tudatukat. Aztán mindegyiküket arra kértem, jelenítsék meg élményeiket egy miniatűr kertben.

Egy nagyjából 60 × 15 centiméteres dobozban úgy rendezhették el a földet, a kavicsokat, faágakat és leveleket, ahogy akarták. Gyakorló kerttervező vagyok, de a miniatűr kertek, amelyeket a gyerekek alkottak, még az én szememmel nézve is csodálatos alkotások voltak.

Az egyik gyerek vizet varázsolt, amely egy tóba ömlött; egy másik átlós irányba rendezte a faágakat, ezzel próbálta meg érzékeltetni a szelet; egy harmadik igyekezett árnyékot alkotni… Ezek a gyerekek, akik mindennap el vannak foglalva iskolai és iskolán kívüli tevékenységekkel és különórákkal, tökéletesen belefeledkeztek a miniatűr kertek megalkotásába. Remekül érezték magukat, miközben kapcsolatba kerültek a természettel.

Te magad is próbálj érintkezésbe kerülni a természettel. Ha észreveszel egy földön heverő követ, vedd fel és tartsd meg. Amikor virágokat látsz az út mentén, állj meg és szívd be az illatukat.

Gondolatban alkoss egy saját miniatűr kertet. Felfrissülsz tőle.

*

Ne gondolj kellemetlen dolgokra, mielőtt lefekszel!

Ötperces, ágyban gyakorolt zazen elalvás előtt

Ideje átállítani a tudatodat

Mindnyájunkkal előfordul, hogy éjjel nem tudunk aludni, amikor sötét gondolatok nyugtalanítanak minket, szorongás gyötör, és képtelenek vagyunk csillapítani aggodalmainkat.

Ez a legmegfelelőbb alkalom, hogy gyakoroljuk a zazent.

A zazen csendes gyakorlása felszabadítja agyunkban a szerotonint, ezt a neurotranszmittert, amely hangulatstabilizátorként működik, és bizonyítottan hatékony ellenszere a depressziónak. A zazen terápiás hatással lehet ránk azzal, hogy fokozza a szerotoninkiválasztást az agyban anélkül, hogy gyógyszert kellene bevennünk.

Ahogy az agyunk megnyugszik, fokozatosan ellazulnak a véredények is, javul a vérkeringés. Ez az egész testet melegséggel árasztja el.

Miután kitisztult az elméd és a tested felmelegedett, természetes módon elálmosodsz.

Amikor lefekszel, ne gondolj semmire, ami a reggeli felkelés óta történt veled, csak légy hálás, hogy átéltél még egy napot.

Amikor másnap reggel felébredsz, úgy fogod érezni, újjászülettél. Ne becsüld le az elalvás előtti ötperces zazen hatását.

Mi az a Matiné?

Vasárnap délelőttönként egy-egy regényből mutatunk részletet, jobbára kortárstól, remek szövegeket, történeteket. Ha tetszik, az oldal alján ott a kötet szerzője, címe, kiadója, irány a könyvesbolt vagy a könyvtár.

A Matiné eddigi termését itt találni.

Kulcsold össze a kezed!

A zaklatott tudat megnyugtatása

A gassho jelentése: A bal kéz képvisel téged, a jobb kéz a többieket

Időnként összekulcsoljuk a kezünket, és csendben imádkozunk valakiért vagy gondolkodunk valamin. Azt tanácsolom, hogy ne csak olyankor szakítsunk erre időt, amikor a temetőben vagy egy vallásos helyszínen vagyunk, hanem mindennapi életünk során is.

Mi a gassho? A jobb kéz bárkit képviselhet rajtad kívül. Lehet Buddha vagy Isten, vagy a közeledben valaki. A bal kéz téged képvisel. A gassho azt juttatja kifejezésre, hogy ezt a kettőt összehozzuk, és azok eggyé válnak. Ez a tisztelet érzése azok iránt, akik nem te vagy, és az alázat felajánlása.

A kezek összekulcsolásával a hála érzését segítjük elő. Itt nincs helye a konfliktusnak. Nem támadhatsz rá senkire, ha össze van kulcsolva a kezed, nem igaz?

Az összekulcsolt kézzel elmondott bocsánatkérés enyhíti a haragot és ingerültséget. Ez a gassho jelentősége.

Ajánlatos kijelölni egy helyet az otthonodban, ahol összekulcsolhatod a kezed. Nem kell, hogy oltár vagy szentély legyen, lehet egy egyszerű oszlop vagy sarok, ahová felfüggeszthetsz egy amulettet vagy talizmánt, egy hely, ahová odamehetsz, és csendesen összekulcsolhatod a kezed. Ez az apró gyakorlat meglepően nyugtató hatással lehet a lelkedre.

*

Hagyj időt az egyedüllétre!

Az első lépés az egyszerű élet felé, zen stílusban

Az „elvonulás a városban” jótékony hatása

A „hegyi élet” a japánok szemében az ideális életmód. A legszebbnek gondolják, és sokszor a világtól való elvonulásként utalnak rá. Saigyó és Ryokan, a híres szerzetesek, köztudottan remeteként éltek.

Olvasni és közben hallgatni a madarak énekét, a víz csobogását. Élvezettel meginni egy szakét, miközben bámulod a hold tükörképét a poharadban. Bensőséges kapcsolatban lenni a természettel. Képesnek lenni arra, hogy szabad tudattal éljünk és elfogadjuk a dolgokat annak, amik. Ez az életmód az, amit idealizálnak.

Ahogy a szerzetes-költő, Kamo no Chomei a tizenharmadik században írta művében, a Hojokiban: a hegyi élet elvonulást jelent, egyedül a hegyekben. A zen buddhista szerzetesek ezt a környezetet a lelki gyakorlatok ideális helyszínének tekintik.

A valóságban azonban ez elég nagy nehézséget okoz. Mégis, áhítjuk a magányos elvonulás érzését.

A hegyi élet koncepcióját a modern életre alkalmazva még a városi lét tülekedése közepette is, Sen no Rikyu szerzetes, a híres teamester megalkotta az „elvonulás a városban” kifejezést. Ez a magyarázata annak, hogy a teaházak mindig kissé távolabb helyezkednek el a főépülettől.

Próbáld a gyakorlatban megvalósítani az „elvonulást a városban”.

Egy hely, ahol elkülönülhetsz a többi embertől, és magadban lehetsz egy ideig. Egy hely a természetben, ahol visszaszerezheted szellemi szabadságodat.

Néhány pillanatnyi elkülönülés már megvilágíthatja a tovább vezető utat.

Shunmyo Masuno: Zen – Az egyszerű élet művészete

Fordította: Laik Eszter

21. Század Kiadó, 2021

Jöhet még Matiné?

Először is: Kilencévesen tolvajnak állt, hogy segíthesse rákbeteg édesanyját.

Aztán: Le tudsz rajzolni egy fingot?

S ha mindkettő megvolt, jöhet ez is: Élt egy hatalmas fradista, aki azért hagyta abba a futballt, mert nem bírta elviselni, hogy fizetést kapjon érte.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik