Kultúra

Új regénnyel jelentkezik Krasznahorkai László

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Január harmadikán jelenik meg Krasznahorkai László következő regénye, a Zsömle odavan. A kötetet a Magvető Kiadó adja ki, már előrendelhető – írja a Fidelio.

A könyv ajánlója szerint főhőse egy 91 éves férfi, Kada Józsi bácsi villanyszerelő, aki akár magyar király lehetne. „Hiába tett meg sok mindent azért, hogy eltűnjön a világ szeme elől – egy meg nem nevezett magyarországi faluban mégis megtalálják követői. Kadának vérében van az inkognitó, családja már több évszázada tartja titokban eredetét, és egyelőre ő se szeretné nagydobra verni, hogy a nyugdíjas villanyszerelő IV. Béla és Dzsingisz kán leszármazottjaként Árpád-házi I. József néven tarthatna igényt a magyar trónra. De nem akar belekeveredni a politikába, úgy döntött, saját szavajárásával, hogy nem tesz többé a tűzre, ellenben tiszta vizet önt a pohárba. De mit szólnak ehhez lelkes tanítványai, akik között akad délibábos monarchista és paramilitáris terrorakciókra készülő alak is? Egyáltalán: elejét lehet-e venni a szükségszerű következményeknek?” – írja az ismertető.

A Man Booker-díjas íróval legutóbbi regénye megjelenésekor beszélgettünk:

Kapcsolódó
Krasznahorkai László: Megvesztegethetetlen elitista vagyok
Az embernek nem prófétákra van szüksége, hanem hamis prófétákra – mondja az író, akivel farkasokról, neonácikról, a magaskultúra haláláról és a világ keletkezéséről is beszélgettünk. Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik