Kultúra

Vidnyánszky Attila: Most inkább azt tudom elképzelni, hogy nem folytatom

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

Meghatotta a személye melletti kiállás, ugyanakkor elszomorította, hogy sokan a Nemzeti Színházban történt balesetet használják fel arra, hogy rajta vagy az intézményen fogást találjanak – mondta el Vidnyánszky Attila a HírTV stúdiójában.

A Nemzeti Színház lemondott vezetője elmondta: éppen irodájában tartózkodott a baleset idején, monitoron keresztül látta, hogy baj van. A két szerencsétlenül járt színész közül Szász Júliával egyelőre nem tudott beszélni, Horváth Lajos Ottóval viszont igen, arról van tudomása, hogy hamarosan őt is hazaengedik a kórházból. Egyikük sem okolta a balesetért, „elég, ha saját magamat okolom” – mondta el a stúdióban Vidnyánszky, hozzátette azonban, hogy Horváth többször bocsánatot kért tőle, ezért nagy hangsúlyt kell majd fektetni a traumafeldolgozásra, hogy ne vádolja magát a színész a történtek miatt. Ismét hangsúlyozta, hogy a színház veszélyes szakma, nem lehet mindent kivédeni, de maximalizálni kell a biztonságot és minimalizálni a veszélyforrásokat.

Ennél sokkal veszélyesebb előadásaink vannak. Nem csak nálunk, másutt is. Van olyan színház, amely úgy írja a szerződését a színészeivel, hogy saját felelősségre csinálnak bizonyos akciókat. Nem lehet mindent kivédeni

– mondta el Vidnyánszky.

Nem gondolja, hogy az ügy miatt felszámolja a karrierjét, inkább jelként értelmezi a balesetet: „kicsit meg kell állni, átgondolni a dolgokat nekem is, és a szakmának is.” Ezzel együtt azonban úgy véli, hogy egyesek számára az ügy távolról sem az együttérzésről szól.

Fel van használva ez a helyzet, hogy fogást találjanak a Nemzeti Színházon és rajtam. Számítottam valamennyire erre. A szakmaiatlan, politikai alapú kritikákat már tanítom is a diákjaimnak

– mondta el Vidnyánszky példának hozva a Telex Bánk bán-kritikáját, ezen keresztül szemlélteti a diákjai számára, hogy „értsék meg, mi ellen harcolok húsz éve.”

Mikor arról kérdezték, mit gondol Alföldi Róbert kiállásáról – a Nemzeti Színház volt igazgatója méltatta, hogy Vidnyánszky felelősséget vállalt – annyit mondott:

Emberi gesztust gyakorolt, és ezt köszönöm.

Bár lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadta el, így a vizsgálat lezárultáig a posztján marad, úgy véli, hogy azt követően nem marad a posztján.

Most inkább azt tudom elképzelni, hogy nem folytatom.

Vidnyányszky életútjáról itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Bár igazgató sem akart lenni, akár lemondása után is a színházi élet ura maradhat Vidnyánszky Attila
Portrénkban bemutatjuk, hogyan épített nemzetközi hírű társulatot a semmiből Beregszászon, majd jutott el a magyar színházi élet csúcsára – miközben az egyre durvuló kultúrharcból is alaposan kivette a részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik