Kultúra

A Hadtörténeti Múzeum költözik a Várban épp visszaépülő Honvéd Főparancsnokság egykori otthonába

Az átadásra 2026-ig kell majd várni.

Végleges helyére, a magyar vitézség csarnokaként újjászülető Honvéd Főparancsnokság épületébe költözik a májusban mindenféle előjel nélkül, hirtelen bezárt Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM). Az intézmény a Budai Várban, a Dísz téren, az egykori Honvéd Főparancsnokság épületében kap helyet – olvasható a Magyar Honvédség hivatalos oldalán.

A Nemzeti Hauszmann Programban újjászülető épület

végleges otthona lesz a megújuló múzeumnak

– mondta el az oldal szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki arról is beszélt, hogy a múzeum korábbi Kapisztrán téri épülete ma már a Honvédelmi Minisztériumnak ad helyet, az elmúlt hónapokban a Bálna Honvédelmi Központban redezett tárlatuk pedig minden várakozást felülmúló látogatószámot hozott.

A miniszter hozzátette:

a magyar katona hősiességének és a magyar vitézség ezer évének gazdag katonai örökségét méltó módon kívánja majd bemutatni a megújult HIM, amely feladatához méltó helyszínre talált a nemzeti történelem szíve közepének számító budai Várnegyedben található Szent György-téren.

A Honvédség szerint a neoreneszánsz egykori Honvéd Főparancsnokság Kallina Mór által tervezett épületének (1895-1896) II. világháborús sérülései korántsem voltak végzetesek, 1949-ben mégis rommá nyilvánították, és 1962-re fokozatosan visszabontották az első emelet magasságáig, arról azonban nem ejtett szót, hogy a Várnegyed képét mérete miatt számos, szintén a századfordulón született társával együtt teljesen átíró épület felújítása meghaladt a háború után rommá vált főváros, illetve az ország pénzügyi lehetőségeit, a felelős megoldás tehát értelemszerűen a részleges visszabontás, illetve a történelmi Várnegyedbe költöztetett kormányzati negyed Pestre való visszahelyezése volt.

A 2012 és 2014 közt az épület külső homlokzata tisztult meg, korhű kaput kapott, valamint rekonstruálták az előcsarnok belső tereit. Az eltűnt szintek visszaépítése még jelenleg is tart, és az első hírekkel és látványtervekkel ellentétben pedig nem lesz modern szárnya, illetve homlokzata.

Az első tervek szerint 2022-ben már újranyitni vágyott, végül nyilvánvalóan a koronavírus-járvány miatt csúszó projekt várható hasznosítási módja egészen mostanáig nem volt publikus, most azonban nyilvánvalóvá vált, hogy

a Budavári Palotanegyed látogatóközpontja, kulturális és turisztikai kapuja, illetve a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2500 négyzetméternyi kiállítóteret is magában foglaló új otthona lesz, megnyitására pedig a jelenlegi tervek szerint 2026-ig kell majd várni.

Kérdés persze, hogy ez a két és félezer négyzetméternyi tér elég lesz-e ahhoz, hogy a kiállítani vágyott tárgyak mind helyet kaphassanak, a gyűjtemény korábbi helyén (ennek az épületnek a történetét itt foglaltuk össze) ugyanis már 1937-ben közel másfélszer nagyobb tér, 3600 négyzetméter állt rendelkezésre.

Azt sem lehet tudni, hogy az építési munkák kezdetekor az állam tisztában volt-e már azzal, hogy a Hadtörténeti Intézetet és Múzeumot akarja a belső terekbe költöztetni: amennyiben erre a kérdésre a válasz nemleges, úgy felmerül, hogy a jövőben milyen mértékű alaprajzi átrendezésre van szükség ahhoz, hogy az épületnek meglegyenek a múzeum beköltöztetéséhez szükséges terei. Ha a válasz igen, akkor erre természetesen semmi szükség sem lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik