Kultúra

A Munkásmozgalmi Múzeum egy darabja került elő a Budavári Palota átépítésénél

Nem igazán látszik esély arra, hogy legalább egy darabja megmaradna.

Érdekes részlet került újra napfényre a hosszú ideje átalakuló Budavári Palota A épületében: az 1957-ben Legújabbkori Történeti Múzeumként önállósult, 1966-1989 között a Magyar Munkásmozgalmi Múzeum nevet viselő intézmény egykori belső terének egy darabja – derül ki a Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

Az egy híján ötven éve, 1974-ben a Várba költöző intézmény egykori belső tereiből, illetve a modern átépítésekből hétről  hétre egyre kevesebb marad – így tűnt el nemrég az épület tardosi mészkő lapokkal burkolt aulája –, a cél ugyanis a minél teljesebb helyreállítás. Ennek nyilvánvalóan olyan részek is áldozatul esnek, amik saját jogukon is értéket – ha más nem, legalább politika- és várostörténeti értéket – jelentenek.

Ez a sors várhat a vörös csillagot mutató, annak formáját a teljes falon ismétlő domborműre is, amit egy gipszkarton fal mögött találtak meg:

Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

A poszt nyelvezetét látva – az Országház kupoláján négy évtizeden át álló vörös csillaggal ellentétben – nem igazán látszik esély arra, hogy akár csak egyetlen részlete is helyet kaphat a Palota történetét a jövőben bemutató kiállításban, hiszen a szöveg a megszokott kommunikációs hangnemnek megfelelően épp négy fokkal mérgesebb a tárgyilagosnál:

A belső térszerkezet gipszkarton falazatának eltávolítása során a kommunisták pusztítására utaló, a munkásmozgalmi múzeum idejéből származó jelképeket is találtunk. A Budavári Palota 1960-as évekbeli átalakítása idején a hauszmanni külső és belső díszítőelemeit drasztikusan eltávolították, valamint jelentősen megváltoztatták az épület tömegét is. Az északi épületszárnyat nyugati irányba három ablaktengelynyivel bővítették, megszüntették a Szent György téri főbejáratot és a munkásmozgalmi múzeum számára új bejáratot nyitottak a Hunyadi udvar oldalán.

A teljes képgaléria, illetve a hozzá csatolt szöveg itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik