Kultúra

Elpusztult a Budavári Palota A épületének modern aulája

Fortepan / Olvasónk, G.
Fortepan / Olvasónk, G.
Újabb szakaszba léptek a kormány által indított visszaépítési munkák.

Évek óta gőzerővel folyik a Budavári Palota és közvetlen környezete kortárs módszerekkel, századfordulós szellemben való vissza-, illetve újjáépítése, ami most jól láthatóan újabb szakaszába ért: a szakemberek jelenleg az A épület belső, modern tereinek visszabontásán dolgoznak.

Az Ybl- és Pro Architectura-díjjal is elismert Gutowski Robert tervei nyomán megvalósuló munkák részeként visszatér például több reprezentatív terem, illetve egy fedett udvar – utóbbi helyét az elmúlt évtizedekben egy tardosi mészkővel fedett aula foglalta el.

Középületépítő Vállalat – Kreszán Albert – Koczka András – Kemecsei József / Fortepan

Olvasónk, G. fotójából egyértelművé vált, hogy a sokszor márványként emlegetett tardosi mészkő lapokkal burkolt – 1974-től a Magyar Munkásmozgalmi Múzeum, majd 1991-2005 között a Ludwig Múzeum részét képező, azóta a nagyközönség előtt leginkább az MNG időszaki kiállításai kapcsán használt – tér mostanra a múlté, hiszen törött lapjai nemrég az épület közelében, egy halomban álltak:

Olvasónk, G.

A Skyscraper City Budapest-fórumán szeptember végén megosztott fotóhármas mindemellett azt jelzi, hogy az elemek túlnyomó részét sikerült épen megmenteni, majd azokat ismeretlen helyre szállították.

Skyscrapercity

A belső tér eltűnése sajnálatos hír, hiszen az a hatvanas évek során az épületegyüttesben elhelyezett nívós részletek egyike volt, és a kor építészettörténetének fontos részét jelentette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik