Kultúra

Nagy Sándor az Operettszínház igazgatójának kinevezéséről: az igazságból elveszett az i

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Hofi-idézettel és hosszú poszttal reagált a hírekre a színművész.

Csák János kulturális és innovációs miniszter igen innovatív módon, egy Facebook-videóban tette közzé a Budapesti Operettszínház és a Pesti Magyar Színház élére kerülők nevét – írtuk meg szerdán.

Előbbi esetben nem történt meglepetés, hiszen a társulatnak mindössze negyede (28%) által támogatott, korábban egy zaklatás eltussolásával is vádolt régi igazgató, Kiss-B. Atilla kezdhette meg az új ciklusát, a döntést ugyanis a minisztérium hozta.

A folyamat korábbi szakaszában a vetélytársak egyike, Szabó P. Szilveszter pályázatát kizárták, a színészek közt legnépszerűbb jelöltnek számító Szente Vajk pedig egyszerűen csak alulmaradt.

Ez a helyzet bőszítette fel Nagy Sándor színművészt, aki csütörtök esti Facebook-posztjában kijelentette:

Aki ismer, tudja, hogy nem szoktam kommentelni, sem véleményt formálni az éppen regnáló színházi vezetésről vagy kultúrális helyzetről, ami az országban épp tapasztalható, […] De most nem mehetek el szó nélkül a Kulturális és Innovációs Minisztérium döntését illetően… Nem tisztem megítèlni a Budapesti Operettszínház elmúlt öt évének eredményességét, ezt részben a számok és statisztikák kész tényként megmutatjàk(értem ezalatt pl. a nézőszàm és az előadásszámok drasztikus csökkenését)

– majd arról írt, hogy szerinte a színház, a látogatók, a kollégái, illetve a sok ezer színházszerető külföldi egyaránt óriásit veszített azzal, hogy nem Szente kapta az öt évre szóló megbízást.

Az érveit pontokba is foglalta, így hozzátette:

Vajk Németország legnagyobb produkciós cége, a BB Promotion támogatói levelét kapta meg, és az Ügyvezetőasszony nyilatkozatát a korábbi musicalturnék újraindításáról, ami a Szépség és a Szörnyeteg esetében 1000 előadás volt.

Támogatást kapott New York legrégebbi művészügynökségének igazgatójától Kína, Tajvan, Japán és az Egyesült Államok országaiban elinduló operett-turnékról…

A világhírű Frank Wildhorn ígéretét, hogy a színház számára ír egy magyar tematikájú zenés művet… (hát kinek kell az….. ugye?)

Magáénak tudhatta BimotGlobal vezérigazgatójának támogatói nyilatkozatát a Tel Avivban létrejövő turnék szervezéséről…

Az OZProductions nyilatkozatát a müncheni turnék szervezéséről…

A romániai Toni Bulandra Színház együttműködési nyilatkozatát a koprodukciók terveiről…

Megkapta a VBW, vagyis a Vereinigte Bühnen Wien vezérigazgatójának, Franz Pataynak méltató levelét, és szándékát, hogy megválasztása esetén ismételten feltűnjenek a magyar zeneszerző, Lévay Szilveszter művei az Operettszínházban…

A bukaresti Ion Dacian Színház támogatói levelét.

Belgium egyik legnagyobb produkciós cégének, a Deep Bridge egyik tulajdonosának együttműködési nyilatkozatát…

A Kassai Színház támogatói nyilatkozatát.

A Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház együttműködési terveiről szóló nyilatkozatát.

Michael Miller, a Los Angeles-i Operetta Foundation elnökének méltatását, aki ígéretet tett arra, hogy az Operettszínház megjelenjen az Ohio Light Opera fesztiválon…

A hazaiak közül pedig a Kolozsvári Magyar Opera, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Magyar Állami Operaház, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház,
a Miskolci Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház támogatói nyilatkozatait tudhatná magáénak, ha Ő kerül az igazgatói szèkbe…

Ezek mind nem fognak megvalósulni az elkövetkezendő öt évben a Minisztérium döntése alapján… és nem lesz ott Vajk sem… Azt hiszem ezzel mindent elmondtam.

Nagy utóiratként egy Hofi-idézetet is beszúrt:

Az igazságból elveszett az i…

A teljes poszt itt olvasható:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik