Kultúra

Visky András nyerte az idei Margó-díjat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Kitelepítés című regényéért kapta az elismerést.

Kitelepítés című regényével Visky András nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár megnyitóján adtak át. Az első Margó x Erste #higgymagadban különdíjat pedig Szűcs Ádám vihette haza. A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 15. vasárnap estig várja a látogatókat – írják a közleményben.

A Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri döntött a díjakról. Visky Kitelepítés című regénye a Jelenkor Kiadónál 2022-ben, a benne szereplő kisfiút kétévesen édesanyjával és hét testvérével egy lágerbe telepítik, a református lelkész apát bebörtönzik, az ő történetüket követheti végig az olvasó.

„A Kitelepítés az elmúlt évtized egyik legszebb és legfontosabb regénye, ami mögött jelentős drámaiírói és költői életmű áll. Visky András megtalálta a nyelvet ahhoz, hogy elbeszélje a nehezen elbeszélhetőt, családregényében a hit, a szeretetet és a szabadság segíti a borzalmak túlélését” – mondta Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.

Mindig ezt és csakis ezt a történetet akartam megírni

– ezt pedig már Visky András mondta a vele készült decemberi nagyinterjúnkban, amiben arról is beszéltünk, hogy az irodalom lehet-e a bosszú eszköze a történelmi bűnökért.

Kapcsolódó
Visky András: Az áldást hozó bosszú radikálisabb, mint az erőszakos
Visky András a Kitelepítés című regényben írta meg családja viszontagságos történetét. Lelkész apját bebörtönözték, ő pedig anyjával és hat testvérével együtt lágerbe került, ott tanult beszélni, járni is. De vajon hogyan lehet elkerülni a gyűlölködést? Interjú.

A Margó-díjat kilencedik alkalommal adták át, az elmúlt nyolc évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, tavaly pedig Vonnák Diána kapta meg az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik