Kultúra

A leszámolás előtt még igazoltatták Tupac Shakurt, mégis csak 27 évvel később oldódhat meg a halálát övező rejtély

Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 / AFP
Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 / AFP
A legismertebb gengszterrapper halálát közel három évtizede rejtély övezi, azonban szeptember végén letartóztattak egy comptoni gengsztert, aki az önéletrajzában is felvágott azzal, hogy tőle került elő a gyilkos fegyver. Így Duane Keith Davis önsorsrontása miatt végre pont kerülhet a '90-es évek rapháborújának betetőzéseként számon tartott tragédia végére.

Közel három évtizeddel azután, hogy egy Las Vegas-i autós leszámolásban szerzett sérüléseibe a lövöldözés után pár nappal belehalt a ’90-es évek Amerikájának egyik legnagyobb sztárja, a színészként és leginkább a gengszterrap egyik úttörőjeként ismert – 2pac és Makaveli művésznevet használó – Tupac Amaru Shakur, hatalmas előrelépés történt a hosszú ideje megoldatlannak tartott rejtély megoldása felé. Szeptember 29-én ugyanis a rendőrség őrizetbe vett egy Duane Keith Davis nevű comptoni gengsztert, aki a lövések leadása idején is a kocsiban ült.

A kék színű ruhadarabjaikról beazonosítható utcai bűnbandát, a Southside Cripset erősítő, ismerősei által csak Keefe D vagy Keffe D néven emlegetett férfit a letartóztatása utáni sajtótájékoztatón elhangzottak alapján lőfegyverrel elkövetett gyilkossággal és bandatevékenységgel vádolják.

Mivel többször is beismerte nyilvánosan, hogy ő vette elő a gyilkos fegyvert, és nyomta a kezébe az egyik útitársának „azzal a céllal, hogy bosszút álljanak” azért a pár órával korábbi verésért, amit Davis unokaöccse, a Cadillac hátsó ülésén ülő Orlando Anderson kapott Shakurtól és a bandájától az MGM Grand Las Vegas nevű hotel és kaszinó halljában.

Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Duane Keith Davis letartóztatási fotója.

1996. szeptember 7-én itt rendezték meg az egyik boksz-világszervezet, a WBA nehézsúlyú világbajnoki övéért vívott csatát Bruce Seldon és Mike Tyson között. De a meccs után következő tömegverekedés, és a 25 éves gengszterrapper halálával végződő leszámolás árnyékában az eredeti főattrakcióként beharangzott bunyóra már senki nem emlékszik.

A biztonsági kamerák kereszttüzében egy pillanat alatt tettlegességig fajuló konfliktus miatt a rapper társasága által csúnyán megruházott Andersont, a leszámolás idején az anyósülésen utazó Davist, és a bokszmeccs miatt egy fehér Cadillac-kel Los Angelesből Las Vegasba utazó társait – az autót vezető Terrence Brownt és a hátul utazó DeAndre Smitht – is a lehetséges gyanúsítottak között tartották számon. Azonban az Egyesült Államok keleti és nyugati parti rapperei között dúló rapháború első nagy tragédiája sokáig megoldatlan rejtély volt a hatóságok szemében.

De hogy fajult idáig egy nyaklánclopásig visszanyúló konfliktus, és miért nem tudtak közel három évtizeden át pontot tenni ennek az elsőre egyértelműnek tűnő ügynek a végére? Illetve milyen, akár Sean Combsra, azaz a New York-i rapmogul Diddyre nézve is súlyos következményei lehetnek annak, ha Duane Keith Davist bíróság elé állítják?

A leszámolás előtt még árgus szemekkel figyeltek a rendőrök, de hiába

A balhé lecsengését követően először úgy tűnt, hogy az este ünneplésbe csap át, hiszen Shakur barátja, az acélöklű Mike Tyson kevesebb mint 2 perc alatt kiütötte a világbajnokot, a rapper tavasszal a Billboard albumeladási listájának élén debütáló duplalemeze, az All Eyez on Me pedig még a halála előtti héten is az 50. legtöbbet eladott album volt az Egyesült Államokban.

Shakur és hírhedt menedzsere, a Death Row Records halálos gázolásért jelenleg is 28 éves börtönbüntetését töltő alapítója, Marion Hugh Knight Jr. – ismertebb nevén Suge Knight – a támadás idején éppen belevágtak volna az éjszakába. Vagyis egészen pontosan a luxusverdákból álló konvojukkal a kiadó Club 662 nevű helye felé vették az irányt a Tyson győzelmét ünneplő hivatalos bulira, ahol a rapper is fellépett volna.

Helyi idő szerint este 11 órakor meg is állították őket a kerékpáros rendőrök a Las Vegas Boulvard-on, mert a rapper 1996-os fekete BMW szedánjában túl hangosan üvöltött a zene, és még a rendszámtáblái is hiányoztak. De miután visszakerültek a csomagtartóban eldugott táblák a helyükre, és az autórádió hangerejét is lejjebb vették, büntetés nélkül továbbmehettek 11 óra 5 perckor.

Tíz perccel a rendőri intézkedés után, 11 óra 15 perckor éppen egy piros lámpánál várakoztak, amikor a külső sávban megállt mellettük a fehér Cadillac, és egy Glock 22-es pisztolyból eldördültek a Tupac Shakurt előbb kórházba, majd szeptember 13-án halálba küldő lövések, melyek közül összesen négy hatolt a rapper testébe. (Az egyik golyó a később el is távolított jobb tüdejébe, egy másik golyó szintén a mellkasába, egy a karjába, egy pedig a lábába fúródott.)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

jayrackajr (@jrjuniortz) által megosztott bejegyzés

Bár a sorozatlövésekből Suge Knight-nak is jutott egy szilánk a fejébe, ő nem vesztette el az eszméletét – így el tudott indulni egy kórház felé a szitává lőtt és defektes kocsival. Útközben ismét megállították őket a vegasi kerékpáros rendőrök, akik rögtön segítséget is kértek: végül mentővel szállították a két sebesültet kórházba. Ahonnan Suge Knightot egy nap után kiengedték, Tupac Shakur azonban már sose tehette ki a lábát élve.

De a BMW-t is vezető kiadóvezető, akinél közelebbről senki nem láthatta az eseményeket, csak szeptember 11-én nyilatkozott először, és akkor is csak annyit mondott a nyomozóknak szűkszavúan, hogy a lövöldözés éjszakáján

hallott valamit, de nem látott semmit.

A leszámolás után egy évvel az ABC tévécsatornának adott interjújában arról beszélt, hogy továbbra sem tudja, ki ölhette meg Shakurt, de még ha tudná is, hogy ki volt a gyilkos, akkor sem osztaná meg ezt az információt a rendőrséggel. 2017-ben pedig már azt nyilatkozta, hogy tudja, ki ölte meg Shakurt, ahogy azt is, hogy valójában ő lehetett a támadók célpontja, és nem a rapper.

De a nyomozók nemcsak őt, hanem a bulizni tartó brigád többi tagját sem tudták rendesen együttműködésre bírni. Egyrészt azért, mert néhány lehetséges tanú még azelőtt meghalt erőszakos úton, hogy rendesen kihallgathatták volna őket. Másrészt azért, mert a gengszterrapperek, és az általuk bemutatott gengszteréletet élő utcai bandatagok számára a hatóságoknak való köpés főbenjáró bűnnek számít. Harmadrészt pedig azért, mert a Las Vegas-i rendőrség a kritikusok szerint nem kezelte megfelelő komolysággal ezt a súlyos ügyet.

Mivel a rendőrök lassan kapcsoltak, a fehér Cadillac – amit Davis korábbi vallomása szerint az Andersonnal Las Vegasba utazó egyik gengszter anyósa által bérelt ki –  még azon a hétvégén visszajutott Los Angelesbe anélkül, hogy bárkinek is feltűnt volna.

A nyomozást pedig megfelelő bizonyítékok híján úgy zárták le, hogy Orlando Andersont – akiről még a nagybátyja, a most letartóztatott Davis is azt vallotta, hogy ő ölte meg Shakurt – csupán egyszer tudták kihallgatni, mielőtt 1998 májusában egy utcai leszámolásban meghalt volna. Ahogy a Shakur megölése idején az autóban Keefe D-n és rajta kívül ülő másik két utas is meghalt azelőtt, hogy rendesen kihallgatták volna őket.

A letartóztatás utáni sajtótájékoztatón a megyei főügyész helyettese, Marc DiGiacomo el is ismerte, hogy már 1996-ban összerakták az ügy részleteit, csak nem voltak megfelelő bizonyítékaik.

Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP A fehér Cadillac utasainak bemutatása a Duane Keith Davis őrizetbe vétele utáni sajtótájékoztatón.

Egy ellopott Death Row medállal kezdődött a balhé

A nyilvánosság és pár szívós nyomozó azonban nem adták fel a rejtély megoldását. Az eredetileg a 2pac legfőbb riválisának, a rapháború másik legismertebb áldozatának, az 1997 márciusában Los Angelesben megölt New York-i Notorious B.I.G-nek – polgári nevén Christopher George Latore Wallace-nak – az ügyében nyomozó Los Angeles-i rendőr, Greg Kading ugyanis a nyugdíjba vonulása után, 2011-ben megjelent könyvében újabb részletekkel állt elő.

A két ügyet összekapcsoló, Murder Rap: The Untold Story of the Biggie Smalls & Tupac Shakur Murder Investigations by the Detective Who Solved Both Cases című könyvében a veterán nyomozó Duane Keith Davis vallomásait is részletesen bemutatja. (A könyv alapján azóta egy kétórás dokumentumfilm és egy tízrészes tévésorozat is készült.)

A most 60 éves gengszter kábítószerkereskedelem és egyéb bűncselekmények miatt az élete negyedét börtönben töltötte. Így érthető, hogy amikor a nyomozást a 2000-es években felélesztő Kading teljes immunitást ajánlott neki a vallomásaiban elhangzott, saját magára nézve terhelő kijelentéseivel szemben, akkor az utca íratlan szabályaira fittyet hányva megnyílt. Davis vallomásaiból pedig az is kiderült, hogy mi vezetett a halállal végződő konfliktushoz.

(A döntésében nagy szerepe lehetett annak, hogy a rendőrök ekkor már egy éve figyelték, és Kading közölte is vele: elég bizonyítékuk van ellene ahhoz, hogy akár 25 évre is rácsok mögé küldjék kábítószerkereskedelemért.)

Bár Suge Knight másik nagyágyúja, a nemrég a Death Row Records tulajdonosává váló Snoop Dogg (Cordozar Calvin Broadus, Jr.) Shakur feltételezett gyilkosaihaz hasonlóan a Cripset képviseli, a velük véresen komoly rivalizálásban létező – és ennek szellemében piros ruhát viselő –, comptoni gyökerű Bloods volt eredetileg a kiadó bandája.

A Davis vallomásai szerint a ravaszt is meghúzó Orlando Anderson pedig pár másik Crips-tag társaságában az 1996-os gyilkosság előtti nyáron lehúzott egy Death Row Records medállal díszített nyakláncot a kiadó egyik alkalmazottjáról egy bevásárlóközpontban, ami az utcán az egyik legnagyobb megszégyenítésnek számít.

Állítólag azért – legalábbis a Death Row Records háza táján akkoriban elterjedt pletyka szerint –, mert a Cripsek körében nagyösszegű jutalmat ajánlottak fel annak, aki szerez egy ilyen nyakláncot. Amit a legvadabb pletykák szerint Notorious B.I.G mentora, a ’90-es években még Puff Daddy nevet használó Diddy biztosított volna, aki egy ellopott Death Row Records-os medállal való felvágással szerette volna megmutatni a világnak egy videóklipben, hogy az igazi király az ő kiadója, a Bad Boy Records. (Bár ezzel kapcsolatban Keefe D nyilatkozatai is ellentmondásosak.)

A nyaklánca miatt korábban betalált Trevon Lane pedig ott volt Shakurral, amikor a kaszinóban rátámadtak Orlando Andersonra.

Végül az önéletrajza buktatta le Keefe D-t

Sokáig úgy tűnt, hogy a Greg Kading könyve által indított hullámoknak nem lesz komolyabb következménye, így Duane Keith Davis egyre jobban megnyílt a nyilvánosság előtt. Az ügy részleteiről – a korábbi vallomásaira vonatkozó immunitás kiterjedésében bízva – 2019-re már nemcsak kamerák előtt beszélt nyilvánosan, hanem még egy önéletrajzot is kiadott Compton Street Legend címmel, amiben a gyilkosság éjszakájáról, és az ahhoz vezető útról is hosszan értekezik.

Azonban a kijelentéseire, melyek a könyvében szerepelnek, és a különböző interjúkban hagyták el a száját, természetesen nem vonatkozik az a védelem, amit korábban a Los Angeles-i rendőrségtől kapott, így a nevadai kollégáik újra elő tudták venni a nyomozást.

Sőt, mivel egy önéletrajzi könyvről van szó, ezért az ott leírt mondataira konkrétan beismerő vallomásként tekintenek a nyomozóhatóságok.

De elképzelhető, hogy más is van a tarsolyukban, hiszen Davis letartóztatása előtt két hónappal házkutatást tartottak a felesége nevadai otthonában, ahol olyan lőszereket kerestek, melyek a gyilkossághoz és a gyilkos fegyverhez kapcsolódhatnak.

Az ügy talán legérdekesebb kérdése viszont az, hogy Keefe D a mostani kihallgatásain is olyan beszédes lesz-e, mint amilyen az immunitásban tett vallomásai alkalmával volt. Greg Kading könyve szerint ugyanis a fehér Cadillac utasainak a bosszú mellett volt egy másik fontos motivációjuk is: a pénz.

Duane Keith Davis a korábbi vallomástételei, dokumentumfilmes és podcastinterjúi alkalmával többször is azt állította, hogy a rapháború árnyékában a saját maga és a kiadója művészei biztonságát féltő New York-i rapmogul, Sean Combs nem sokkal a gyilkosság előtt egymillió dollárt ajánlott fel neki, ha megöli Tupac Shakurt vagy Suge Knightot. Ám végül ez a pénz soha nem jutott el hozzá.

Mondjuk, ezek olyan súlyos vádak, hogy valószínűleg soha nem fogják tudni bebizonyítani őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik