Kultúra

Rászálltak a könyvesboltokra a fólia-ellenőrök

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Nyár vége óta nekifeküdt a könyvesboltok ellenőrzésének a fogyasztóvédelem: az utóbbi hetekben intenzíven figyelik, hogy a könyvesboltok fóliáznak-e, állítják kereskedők a HVG-nek.

A Líra Könyvek kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián a lapnak elmondta: míg nyár végéig alig voltak ellenőrzések a boltjaikban, azóta eddig legalább tizenöt üzletükben jártak ellenőrök. 

A HVG úgy tudja, a Líra nincs egyedül a helyzettel: más boltokat, bolthálózatokat, köztük a Librit is ellenőrzi a fogyasztóvédelem, és általában is nő az ellenőrzések gyakorisága. Az ellenőrök jellemzően vásárlónak adják ki magukat, és kimondottan a „gyermekvédelmi” fóliák meglétét figyelik. A lap azt is tudni véli, hogy a kormányhivatalok célzottan állították rá az alájuk tartozó fogyasztóvédelmet az ellenőrzésekre, ám a Miniszterelnökség egyelőre nem nyilatkozott a kérdésben.

A Líra bolthálózatát júliusban tizenkét millió forintra büntették, mert fólia nélkül árulta az ifjúsági könyvek között Alice Oseman többek között meleg tinikről szóló Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című képregényét. A cég kérte a végrehajtás felfüggesztését, amit első fokon elutasítottak, a másodfokú döntésre még várnak. Ugyanakkor a napokban felmerült, hogy egy vesszőhiba miatt a büntetés jogtalan lehet. Nem beszélve arról, hogy egyes könyvkereskedők úgy látják, a fólia kontraproduktív: pont hogy több fogy a lefóliázott kötetekből.

Kapcsolódó
Tényleg több fogy a befóliázott könyvekből?
Lehet, hogy néhány, „gyermekvédelmi” okokból befóliázott könyvből tényleg többet adnak el, de a kereskedők így is rosszul járnak a szabályozással. Ami viszont egy dolgot biztosan nem ér el: nem védi meg a gyerekeket semmitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik