Kultúra

Vesszőhiba miatt perel a Líra, amit 12 millióra büntettek egy könyv lefóliázásának hiánya miatt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Nem megfelelő módon árultak egy ifjúsági könyvet – állítja a Kormányhivatal, a helyzet ennél azonban bonyolultabbnak látszik.

Hibát talált a Líra-könyvesbolthálózat fenntartója a melegellenessé tett “gyermekvédelmi” törvényben, így bíróságon támadják meg azt a 12 milliós fogyasztóvédelmi bírságot, amit júliusban szabott ki a cégre a Fővárosi Kormányhivatal – tudta meg a Válasz Online.

A bírságot kiosztó hivatal szerint

az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt,

ami igaz, de a Líra a laphoz eljuttatott keresetlevele szerint a vonatkozó jogszabály ezt

egy vesszőhiba miatt elő sem írja, így valójában nem hibáztak.

A Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kötet (kritikánk róla itt olvasható) miatt indult ügyben a Kereskedelmi Rendelet 20/A. § (3) bekezdésére hivatkozva marasztalták el a Lírát, csakhogy az a Magyar Közlöny szerint a következőt mondja ki:

a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható,

tehát

ha nincs elkülönítés, akkor nem kell semmit becsomagolni.

A helyzet persze egészen más lenne, ha az elkülönítve szó után vessző állna, ez azonban a jogtárban nem szerepel.

Jogtár A törvény részlete.

A keresetben további érdekességek is találhatók még, például az, hogy a kifogásolt kiadványok 14-18 éves kor közötti homoszexuális fiúk szerelmét jelenítik meg, amely korosztály tagjai homoszexuálisként is jogszerűen létesíthetnek szexuális kapcsolatot Magyarországon 2003 óta, és évtizedek óta korlátozás nélkül vásárolhatnak könyveket és hasonló kiadványokat. Akár még szexuális termékeket, például homoszexuális pornóújságokat is. Ám ez már messzebbre vezető kérdés, amely csupán azt mutatja meg, mennyire nem harmonizál még a magyar büntető- és polgári törvénykönyvvel sem a melegellenes törvény, valamint annak végrehajtási rendelete.

– tette hozzá a Válasz Online.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik