Kultúra

Robin Williams lánya azért sztrájkolt, mert felkavarta, hogy apja hangját újraalkotta az AI

MICHAEL BUCKNER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
MICHAEL BUCKNER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Felzaklatta, amikor édesapja, Robin Williams mesterségesen újrakreált hangját hallotta – derült ki a színész lánya, Zelda Williams videójából, amelyben a hollywoodi írósztrájk befejezése kapcsán beszélt saját álláspontjáról. A színészként, rendezőként és producerként is aktív nő 2014-ben veszítette el az apját, az Oscar-díjas színész 2014-ben vetett véget önkezűleg életének. Ahogyan több más elhunyt színész esetében is történt, az ő hangját is újraalkotta a mesterséges intelligencia.

Nem vagyok pártatlan a SAG harcában a mesterséges intelligencia ellen. Éveken át tanúja voltam annak, hogyan próbálják megtanítani ezeknek a rendszereknek azt, hogy újraalkossák azokat a színészeket, akik nem adhatják ehhez a beleegyezésüket. Például az apámat. Ez többé nem elméleti felvetés, hanem nagyon is valóságos

mesélte a videóban Williams.

Már hallottam, ahogy az AI az ő hangján beszél, és bár mindezt személy szerint is nyugtalanítónak tartom, a következmények bőven túlmutatnak a saját érzéseimen. Az élő színészek megérdemlik az esélyt, hogy karaktereket formáljanak meg, hogy hangukat adják egy meséhez, hogy emberi erőfeszítést és időt fektessenek alakításukba. (…) Ezek az újraalkotások a csupán a nagy emberek ócska utánzatai, Frankenstein förtelmes szörnyei, amelyek a szakma legrosszabb elemeiből vannak összegyúrva, ahelyett, hogy azt képviselnék, amit kellene.

A mesterséges intelligencia szabályozása az egyik legfőbb pontja volt a múlt héten befejeződő írósztrájknak, a színészek azonban továbbra sem egyeztek meg a stúdiókkal. A technológia ilyen jellegű felhasználása ellen már számtalan művész felemelte a hangját, legutóbb például Tom Hanks akadt ki azon, hogy az AI által generált képmásával reklámoztak fogorvosi kezelést.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik