Kultúra

Az easyJet tulajdonosa ezúttal egy zenekart perelt be a nevükben található easy szó miatt

PAU BARRENA / AFP
PAU BARRENA / AFP
Az eset nem egyedi: az EasyGroup korábban a Netflixet és egy indiai éttermet is perrel fenyegetett a szó miatt, amelyet több ezer formában védettek le.

Nem várt jogi csatározása közepén találta magát az Easy life nevű brit banda, a többek közt az easyJet légitársaságot is birtokló EasyGroup ugyanis beperelte őket azért, mert túlságosan hasonlónak találták a nevüket. A 2017-ben alapított leicesteri zenekar a cég ügyvédeitől kapott felszólítást arról, hogy változtassák meg a nevüket – írja a BBC.

Az EasyGroupnak – amely több céget, köztük például az easyGymet, easyBust és az easyFoodstore-t is birtokol –, nem ez az első ilyen jellegű pere: 2018-ban a Netflixnek mentek neki az Easy című sorozatuk miatt, 2008-ban pedig egy northamptoni indiai étterem, az Easycurry volt kénytelen megváltoztatni a nevét, miután a cég perrel fenyegetőzött. És bár nyilvánvalóan senki sem fog összekeverni egy repülőgépet egy tál curryvel, a cég kellően ravasz stratégiaként Európában széles körben, több ezer formában levédette az easy szócskát védjegyként. Az EasyGroup tulajdonosa, Sir Stelios Haji-Ioannou korábban „tipikus arrogáns magatartásnak” titulálta a Netflix viselkedését, amiért nem ellenőriztették a jogászaikkal a névhasználatot. A zenekar a következő a sorban, aki ellen védjegy megsértése miatt hadjáratot indítottak.

Az easyJet beperelt minket azért, mert Easy life a nevünk. Arra köteleznek, hogy nevezzük át magunkat, vagy vállaljunk egy nagyon drága pert, amelyet nem engedhetünk meg magunknak. Nagyon keményen dolgoztunk, hogy felépítsük a bandánkat. Biztos vagyok benne, hogy semmilyen téren nem befolyásoljuk a cégük működését. Bár az egész helyzetet viccesnek tartjuk, gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk egy ilyen óriáscéggel szemben. Ez nem igazságos

– írta a zenekar a Facebook-oldalán.

Az EasyGroup szóvivője szerint azonban követelésük teljesen helytálló, a cégnek van ugyanis egyedül joga arra, hogy az easy szót használja.

Más cégek, mint például az Easylife az üzleti terveibe is beépíti, hogy fizet nekünk a névhasználatért. Egyszerűen nem engedhetjük, hogy mások ingyen és bérmentve használják a nevet. Igazságtalan lenne

– állt a cég közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik