Kultúra

Deadline: Kizárták Návai Anikót a Golden Globe-ból

Olajos Piroska / Central
Olajos Piroska / Central

Frissítünk!

A Golden Globe/Eldrigdge Company november 16-án helyreigazítást közölt Návai Anikó távozásával kapcsolatban. Kijelentik, hogy a Návai kirúgását hírül adó szeptemberi Deadline-cikk értesülései a magatartási kódex megsértéséről hamisak voltak, és valójában barátságban váltak el útjaik, Návai Anikó kezdeményezésére, aki új kihívások felé fordul. A szóban forgó cikket azóta levették a Deadline-ról.

A Deadline című hollywoodi lap úgy tudja, Návai Anikót két másik szavazóval együtt kizárták a Golden Globe-díj cégéből. A lap forrásai szerint a hármast a szervezet magatartási kódexének megsértése miatt bocsátották el, miután vizsgálatot folytattak a viselkedésükkel kapcsolatos panaszok miatt.

A cikkből nem derül ki, hogy Návait pontosan mire hivatkozva távolították el, viszont az igen, hogy a három érintett újságíró közül az egyiptomi Howaida Hamdy ellen augusztusban indult vizsgálat, miután a Camera riportja szerint néhány arab nyelvű kritikájában és tweetjében állítólag antiszemita és „szélsőséges” megjegyzéseket tett. A harmadik újságíró a bangladesi születésű Munawar Hosain, aki egyike volt a 21 új tagnak, akiket 2021-ben vettek fel a díjakról szavazó testület diverzifikálására irányuló erőfeszítések első hullámában, a széles körű kritikákat követően.

Hosain és Návai a lap szerint évtizedek óta a Golden Globe-díjakról döntő Hollywood Foreign Press Association (HFPA) tagjai voltak, és mindhárman azután váltak Golden Globe-alkalmazottá, hogy a Dick Clark Productions and Eldridge az év elején megvásárolta a HFPA-tól a Golden Globe összes eszközét, jogát és tulajdonát, így a hollywoodi díjátadó show kereskedelmi vállalkozássá vált. A Golden Globe-díjkiosztó várhatóan hamarosan nyilvánosságra hozza a 76 ország 300 szavazójának névsorát. A következő Golden Globe-díjátadóra 2024. január 10-én kerül sor.

Návai Anikó két éve azzal került a hírekbe, hogy egy általa a Nők Lapjának készített, állítólagos Scarlett Johansson-interjúról kiderült, korábbi nyilatkozatokból lett összeollózva, de Návai új, exkluzív interjúként prezentálta azt. Az ügyről a nemzetközi sajtó is cikkezett, a Nők Lapja pedig ezt követően megszakította a kapcsolatot a lapnak sokáig dolgozó, Hollywoodban élő újságíróval.

Kerestük Návai Anikót is, amennyiben reagál a Deadline információira, frissítjük a cikket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik