Kultúra

Múzeumba kerültek egy magyar SS-katona padláson elrejtett tárgyai

MTI / Rosta Tibor
MTI / Rosta Tibor
Egy Waffen SS-egyenruha tartozékai, egy Mein Kampf, valamint ritka tárgyak is előkerültek.

Faulhaber András és családja elrejtett, második világháborús tárgyaival bővült a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A tárgyak egy részének restaurálása és a családdal történtek felkutatása most veszi kezdetét – írja az MTI Bácsmegi Gábor igazgató hétfői sajtótájékoztatója nyomán.

A tárgyakra egy eleki ház 2019-es felújításakor bukkant Resetár András tulajdonos:

a padlás padlója alatt Waffen SS-es egyenruha tartozékok, egy 1942-ben kiadott Mein Kampf, egy németül írt frontnapló, valamint fényképek, iskolai tanszerek, szótár- és dolgozatfüzetek, illetve gyorsírás tankönyvek kerültek elő.

Resetár azonnal értesítette a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumot, ami most tudta megvásárolni a tárgyakat.

Bácsmegi az eseményen elmondta: a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt védelmi szervezetének katonai szárnya, a Waffen SS 1942-ben a magyarországi németek soraiban is toborzott katonákat, ennek kapcsán pedig Békés vármegyében is megfordultak, ahol csak Eleken 97 jelentkező várta őket.

Egy részüket – így Faulhaber Andrást – fel is vették: a férfi 1942 áprilisában csatlakozott az SS-hez, rövidesen pedig az orosz frontra került, ahol egy éven át német nyelvű naplót vezetett egy apró naptárban, feljegyezve többek közt az adott napokon való menetelés hosszát, az érintett települések neveit, illetve a partizánvadászatokról is szót ejtett.

Ez a múzeum számára legértékesebb műtárgy, ugyanis betekintést ad a front mindennapjaiba – tette hozzá az az igazgató, aki a fordításban és kutatásban Számvéber Norbert alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatójának segítségét is kérte.

Bácsmegi Gábor elmondta: a tárgyakat elrejtés előtt újságpapírba csomagolták, az ezeken szereplő dátum alapján azt feltételezi, hogy a család még 1944-ben, az oroszok bejövetele előtt elhagyta a házat, sorsukról azonban egyelőre még semmit sem tudni, hiszen az SS katonájává válással a magyar állampolgárság megszűnt, így német levéltárakban kell folytatni a kutatást.

Az igazgató arról is beszélt: számára némileg érthetetlen, hogy néhány tárgyat, így például a tankönyveket, a fotókat vagy egy babacipőt miért rejtette el a család, ami mindezek mellett

sosem használt, tökéletes állapotban megmaradt pótgombokat és felvarrókat – köztük egy, a testedzések alatt a trikókon hordott sportfelvarrót –, egy pót sapkadíszt, valamint két Reinhard Heydrich-karszalagot is a deszkák alá helyezett.

A kutatók úgy gondolják, hogy Faulhaber számára rokonszenvesek voltak a náci eszmék, hiszen a Mein Kampf mellett néhány hasonló ideológiát képviselő könyvet, illetve egy, a családnak küldött levelet is találtak, ami a náci köszöntéssel zárul.

Bácsmegi Gábor úgy fogalmazott, véleménye szerint a múzeumnak feladata az élet “nem napos oldalainak” a bemutatása is, így a tárgyak egy részét egy jövő évre tervezett második világháborús kiállításon szeretnék bemutatni, de cikkek, vagy akár egy kisebb kötet is várható a témában.

A felfedezés során előkerült tárgyakról fotó itt, a BEOL cikkében látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik