Kultúra

Bírálják a Stranger Things sztárját, amiért nem is ő írta a neve alatt megjelent regényt

Bryan Bedder / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Bryan Bedder / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A Stranger Things sztárja, Millie Bobby Brown debütáló regényének megjelenése újra felélénkítette a szellemírásos sztárkönyvekről szóló vitát. Brown Nineteen Steps (Tizenkilenc lépcsőfok) című könyvét Kathleen McGurl írónő írta szellemíróként, és kedden jelent meg. A könyv borítóján azonban csak Brown neve szerepel. A Waterstones könyvesbolt-hálózatnak a könyvet népszerűsítő, mára törölt tweetjére reagálva számos Twitter-felhasználó bírálta Brownt.

A regényt Brown nagymamájának az 1943-as Bethnal Green-i metrókatasztrófa során szerzett élményei ihlették: a légiriadó miatt a helyiek a Bethnal Green metróállomáson rohantak fedezékbe. A zűrzavar és a pánik következtében több százan rekedtek a lépcsőház bejáratánál. Az így kialakult torlódásban 173 embert nyomott halálra a tömeg, köztük 62 gyereket, és több mint hatvanan megsérültek.

Kedden Brown egy képet posztolt az Instagramon, amelyen McGurl mellett állva tartja a könyvet, a képaláírással: „Nélküled nem tudtam volna ezt megcsinálni!” A poszt alatt sok komment kritizálta Brownt, azt állítva, hogy a színész learatja a babérokat, és hogy McGurl nevének rajta kellene lennie a borítón.

Nem Brown az első híresség, akit kritizálnak, amiért szellemírót használ. Katie Price és Naomi Campbell is azok közé a hírességek közé tartozik, akik szintén használtak szellemírókat szépirodalmi könyveikhez. „A kollaboratív szerzőség nem újdonság, és számos formában létezik” – mondta a Guardiannek Hannah Yelin, aki celebmemoárokról írt könyvet.

Egy márciusi blogbejegyzésben McGurl kifejtette, hogy rengeteg kutatást küldtek neki, amelyet Millie és a családja gyűjtött össze, és rengeteg ötletet. Brown és McGurl ezután Zoom-beszélgetéseket folytatott, mielőtt McGurl megírta az első tervezetet. Brown továbbra is küldött ötleteket az írónak WhatsAppon keresztül, és a könyv több vázlaton is átment, miközben a páros „finomította a történetet”.

A szellemíró Shannon Kyle szerint a szellemírókról alkotott közmegítélés kezd megváltozni, ami jó dolog, mert szerinte az iparnak vannak olyan részei, ahol a szellemírókat egy kicsit ki lehet használni. Úgy véli, hogy a hírességek egyre többet fognak beszélni a szellemíróikról, mert minél több híresség beszél erről, „annál elfogadhatóbbá válik”.

Más figyelemre méltó, szellemírók által írt hírességek könyvei közé tartozik Harry herceg Tartalék című memoárja, amelyet JR Moehringer írt. Harry „nagyon nyíltan beszélt a szellemírójáról és a kapcsolatukról, és ez ott nem csökkentette a könyveladásokat” – mondta Kyle.

A nagyközönség szórakoztatni akarja magát egy könyvvel, egy jó történetet akar olvasni, és végső soron, bárki is állítsa össze, nem hiszem, hogy igazán bánják

– mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik