Kultúra

A legkeresettebb magyar festő munkáját kapta adományul a Kiscelli Múzeum

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Reigl Judit Kívül című, nagy méretű festményét adományozta a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárnak a franciaországi Fonds de dotation Judit Reigl. A műalkotás jelenleg a múzeum Szárnyalás-Vol-Flight. Reigl Judit figurális festészete című kiállításában látható.

Reigl Judit három évvel ezelőtti halálakor azt írtuk: egy összesítés szerint az ő festményeiért fizették a legtöbbet 2008 és 2019 között a magyar művészek közül.

Reigl Judit besorolhatatlan: volt szürrealista, absztrakt, majd figurális időszaka, de művészetét valójában nem lehet beskatulyázni

– mondta el a Kívül című festmény csütörtöki ünnepélyes átadásán a Kiscelli Múzeumban Franciaország magyarországi nagykövete. Claire Legras hozzátette, Reigl Judit csaknem hetven évet élt Franciaországban, születésének centenáriuma pedig jó alkalom megünnepelni mindkét hazájában. A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár most felbecsülhetetlen értékű műalkotással gyarapodik – hangsúlyozta a diplomata, hozzáfűzve: ez az első alkalom, hogy az alapítvány ekkora értékű művet adományoz egy magyarországi közgyűjteménynek.

Claire Legras elmondása szerint a Kívül című festmény egy ég felé emelkedő figurát ábrázol, amely mintha megpróbálna földi mivoltából kiszakadni. Ez az erőteljes munka kiválóan bemutatja Reigl Juditnak azt a szándékát, hogy szabad művész maradjon, kizárólag saját szabályai mentén alkosson. Franciaországot büszkeséggel tölti el, hogy – sok más magyarhoz hasonlóan – Reigl Judit ott találta meg azt a szabadságot, amelyben alkothatott – közölte Claire Legras.

Róka Enikő, a Szárnyalás-Vol-Flight című kiállítás kurátora felidézte, hogy 2015-ben Cserba Júlia közvetítésével sikerült felvenniük a kapcsolatot Reigl Judittal. Ennek egy grafika adományozása lett az eredménye, amely azóta is fontos műtárgya a gyűjteménynek.

Már Reigl Judit halála után, 2020-ban került sor a következő kapcsolatfelvételre a Fonds de dotation Judit Reigl alapítvánnyal, amely több műből álló listát küldött a Kiscelli Múzeumnak. Rendkívül nehéz volt a választás, de ennek a műnek a reprodukcióját maga Reigl Judit is a műtermében helyezte el, ami mutatja a kép fontosságát – mondta el.
A most adományozott munka nemcsak a Kívül sorozatnak képezi fontos darabját, hanem egy korábbi alkotói korszak nyomai is megfigyelhetők rajta, így bepillantást nyújt Reigl Judit munkamódszerébe – emelte ki Róka Enikő.

Molnárné Aczél Eszter, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár vezetője azt hangsúlyozta, hogy a most megvalósult műtárgy-adományozás nemcsak a gyűjtemény számára rendkívüli jelentőségű, hanem országos szinten is. A Kívül című festmény október 27-ig megtekinthető a Kiscelli Múzeum Templomterében, a Reigl Judit 1980-as évek és 2012 között készült, figurális alkotásait bemutató, Róka Enikő, Cserba Júlia és Gát János által rendezett kiállításon, írja az MTI.

Kapcsolódó
Százmilliót is fizettek a képeiért, pedig csak élete utolsó éveire lett elismert festő
A múlt pénteken 97 éves korában elhunyt Reigl Judit annak ellenére sem tartozott a legismertebb kortárs festőművészeink közé, hogy az utóbbi évtizedben ő volt a legkeresettebb élő magyar festő. Miért nincs a neve akkor a köztudatban?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik