Kultúra

Lars von Trier szerint az orosz életek is számítanak, egy ukrán vezető rögtön helyrerakta

LOIC VENANCE / AFP
LOIC VENANCE / AFP

Üzenném Zelenszkij és Putyin uraknak, nem mellesleg Mette Frederiksen miniszterasszonynak, aki tegnap ragyogva pózolt napjaink egyik legrettenetesebb gyilkológépében olyan arccal, mintha fülig szerelmes lenne: az orosz életek is számítanak. Üdv, Lars

– írta ki Instagramra Lars von Trier dán rendező utalva azzal, hogy Dánia néhány nappal korábban F-16-os harci gépeket adott Ukrajnának, a sajtótájékoztatón pedig Frederiksen miniszterelnök az ukrán elnökkel mosolyogva ült be egy harci járműbe a sajtótájékoztatón.

A felháborodásra az ukránok részéről nem is kellett sokat várnia, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács (RNBO) titkára, Olekszij Danyilov saját gondolataival kiegészítve osztotta tovább a dán rendező posztját.

A háború nem egy film, ahol színészek élet-halált játszanak. Minden élő orosz terrorista mögött ott egy halott ukrán. Az a tragédia, amikor egy művész a hóhér és az áldozat közül a hóhért választja. Ukrajna nem egy elvont világ, hanem a kegyetlen valóság, ahol az oroszok gyilkosok. Egy egyszerű tanács egy híres rendezőnek: képzelje el, hogy orosz rakéták repülnek minden nap a városában, hogy megölik az anyját vagy az apját, hogy az unokáját elhurcolják Oroszországba, vagy hogy egy orosz fosztogató megerőszakolja a feleségét, majd rágyújtja a házát. Ebben az esetben az elvont, képmutató humanizmus egészen más színezetet kap: egy valódi, nem fiktív életét

– írta Danyilov.

Trier utoljára 2018-ban jelentkezett filmmel, A ház amit Jack épített volt a dán rendező nagy visszatérése Cannes-ban azt követően, hogy 2011-ben hitlerezés miatt kitiltották a fesztiválról. 2022-ben mutatták be a kilencvenes években készített Birodalom című sorozat harmadik évadát, Trier pedig ugyanezen év augusztusában bejelentette: Parkinson-kórral diagnosztizálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik