Kultúra

Öten pályáznak a Zeneakadémia rektori posztjára

Róka László / MTVA Bizományosi
Róka László / MTVA Bizományosi
Korábban sokan tiltakoztak a szerintük diszkriminatív pályázati kiírás miatt.

Győriványi György Sándor, Keller András, Kutnyánszky Csaba, Marosi László és Tóth Péter pályázata érkezett be eddig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pozíciójára kiírt felhívásra, amelynek benyújtási határideje augusztus 21-én éjfélkor járt le – írja at MTI.

A pályázatot postai vagy személyes úton is be lehetett nyújtani, így a pályázók köre még nem tekinthető véglegesnek. A postai ügyintézés határidejét is figyelembe véve kerül majd sor az összes pályázat érvényességének vizsgálatára – fogalmazott közleményben a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). A fenntartó a feltételeknek megfelelt pályázatokat elküldi az egyetemi szenátus részére, amely a vonatkozó jogszabályi előírások és az egyetem alapító okiratában foglaltak szerint rangsorolja azokat, majd a fenntartónak felterjeszti a rektori kinevezésre, várhatóan szeptemberben. A jelenlegi rektor, Vigh Andrea megbízatása október 31-én jár le, ennek megfelelően az egyetem új vezetője november 1-jén kezdi meg munkáját.

A Zeneakadémia rektorváltása körül éles konfliktus alakult ki az elmúlt hónapokban, miután sokan szóvá tették, hogy a Csák János minisztérium által kiírt pályázat diszkriminatív. Júliusban több mint 170 oktató állt ki az egyetem autonómiájáért, és jöttek aggódó reakciók külföldről is: New Yorktól Moszkváig tiltakoztak Csák János miniszternél a budapesti Zeneakadémia nemzetközi rangjának és beágyazottságának megkérdőjelezése miatt.

Kapcsolódó
New Yorkban és Moszkvában is aggódnak a budapesti Zeneakadémiáért
Rangos zenei felsőoktatási intézmények írtak levelet Csák Jánosnak a Zeneakadémia konfliktusos rektorválasztása ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik