Kultúra

171 oktató állt ki a Zeneakadémia autonómiájáért

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 171 oktatója nyilatkozatban tiltakozik Csák János kulturális és innovációs miniszternél a rektori pályázat szerintük diszkriminatív kiírása miatt. Az Index által ismertetett oktatói nyilatkozat aláírói között a tanszékvezetők és a szenátus tagjai nem szerepelnek: ők még a múlt héten fordultak a miniszterhez.

Tiltakozunk a fenntartó Minisztérium által megfogalmazott, súlyosan diszkriminatív rektori pályázati kiírás ellen, amely elzárja a pályázás lehetőségétől az Egyetem oktatóinak jelentős részét: a zeneszerzés, zenetudományi, egyházzenei, zeneelméleti, zenepedagógiai, jazz és népzene szakirányok oktatóit.

Egyes sajtócikkekben megjelent valótlan állítások miatt hangsúlyozzuk, hogy oktatóink egységesen kiállnak az Egyetem autonómiája, demokratikusan megválasztott képviselői, a tanszékvezetők és elsősorban az Egyetemi Szenátus mellett

– fogalmaz a nyilatkozat, melynek aláírói között megtalálható Binder Károly, Bognár Szilvia, Friedrich Károly, Herczku Ágnes és Oláh Tzumo Árpád is, a teljes névsor itt olvasható.

A pályázatra azért van szükség, mert a Zeneakadémia jelenlegi vezetője, Vigh Andrea mandátuma két ciklus után lejárt. A rektori pályázat tervezetét a Kulturális és Innovációs Minisztérium még márciusban küldte el véleményezésre az egyetem szenátusának, ám a július 4-án kiírt pályázat már egészen más feltételeket szabott, amely nagyban korlátozza azok körét, akik egyáltalán megpályázhatják a posztot.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata is elküldte szerkesztőségünknek elnökségi állásfoglalását:

Jelen pályázatban szereplő kitételek súlyosan korlátozzák az Egyetem Zeneszerzés, Zenetudományi, Egyházzenei, Zeneelméleti, Zenepedagógiai, Jazz és Népzene tanszékeinek oktatóit a pályázat benyújtásában. Az érintett szakterületeken kutató-tanító, a pályázathoz szükséges szakmai sikereket és kompetenciákat felmutatni tudó oktatók kizárása a rektori pozícióra pályázásról rendkívül megalázó helyzetbe hozza a Zeneakadémia méltán híres tanári karját, degradálja az érintett tanszékek szakmai munkáját, és az itt folyó tudományos munka minőségét a klasszikus zenei, előadóművészeti tevékenységek alá helyezi. Jelen pályázati feltételek alapján az egyetem legfőbb vezetői pozíciójára a magyar zeneművészet méltán híres alakja, Kodály Zoltán sem pályázhatna.

A Zeneakadémia sokrétű képzésével ellentétben, a pályázatból kizárásra kerültek többek között a Népzene, illetve a Jazz Tanszék professzorai is, mely diszkrimináció lekicsinyli azt az évtizedes munkát, amit az Egyetem megtett jelen pályázatból kizárt 2 zeneművészeti ág felsőoktatási szintre emeléséhez. Véleményünk szerint minden előadóművészeti és elméleti irány, amelyet a Zeneakadémia képvisel egyenrangúnak tekintendő, közöttük különbséget tenni szakmai szempontból nem lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik